Ilustracija / - EPA-EFE
10/10/2024 u 17:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izraelski tenk gađao položaj UN u Libanu, ranjena dva pripadnika mirovne misije

Mirovna misije Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštila je danas da su njena dva pripadnika ranjena u napadu izraelske vojske.

U libanskom gradu Nakur jutros je izraelski tenk „Merkava“ otvorio vatru na izviđački položaj UNIFIL. Lakše su ranjena dva pripadnika UNIFIL koji su u bolnici, navela je ta misija na društvenoj mreži Iks (X).

UNIFIL je saopštio i da je „svaki namjerni napad na mirovne snage teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava“.

- Podsjećamo Izraelske odbrambene snage (IDF) na njihovu obavezu da obezbijede bezbjednost osoblja i imovine UN i da u svakom trenutku poštuju nepovredivost objekata UN. Mirovne snage UNIFIL-a prisutne su u južnom Libanu da podrže povratak stabilnosti pod mandatom Savjeta bezbjednosti UN, navodi se u saopštenju.

U sličnom drugom današnjem slučaju, izraelske snage su pogodile ulaz u bunker u kojem su bili pripadnici mirovnih snaga. Oštećena su im vozla i telekomunikacioni uređaj.

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto hitno je pozvao izraelskog ambasadora u Italiji da razgovara o napadu na mirovnu bazu UN u južnom Libanu, gdje takođe djeluje i italijansko osoblje.

Stejt department upozorio Izrael: Liban neće biti nova Gaza

Šef mirovnih snaga UN Žan-Pjer Lakroa rekao je prošle nedjelje da mirovne snage UN ostaju na svojim pozicijama na južnoj granici Libana, uprkos zahtjevu Izraela da napusti neke oblasti prije nego što je pokrenuo svoju kopnenu operaciju protiv militanata Hezbolaha.

UNIFIL je stvoren da nadgleda povlačenje izraelskih trupa iz južnog Libana nakon izraelske invazije 1978. UN su proširile svoju misiju nakon rata između Izraela i Hezbolaha 2006. godine. Snage čini više od 10.000 pripadnika iz oko 50 zemalja, među kojima je i Srbija, s jednim vodom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 17:58