Olupina aviona u Brazilu / - EPA
10/08/2024 u 20:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izvlače se tijela 62 osobe poginule u olupini aviona u Brazilu

Brazilske vlasti rade na pronalaženju ostataka putnika iz aviona koji se juče srušio u gradu Vinhedo, u blizini Sao Paula, pri čemu su poginule sve 62 osobe u avionu.

Najmanje 31 tijelo pronađeno je danas do 13 časova po lokalnom vremenu, saopštila je vlada Sao Paula. Tijela pilota i kopilota su identifikovana, rekao je Dario Pačeko, gradonačelnik Vinheda.

Sva tijela se prebacuju u policijsku mrtvačnicu u Sao Paulu.

Među poginulima su Venecuelanac i Portugalka, rekao je državni službenik civilne zaštite Roberto Farina i dodao da su lokalni konzulati već kontaktirani.

Vlasti koriste raspored sjedenja, fizičke karakteristike, dokumente i stvari poput mobilnih telefona da identifikuju žrtve, rekao je vatrogasac Mejkon Kristo na licu mjesta.

- Kada se prikupe svi ovi dokazi, mi ćemo ukloniti žrtve iz olupine i smjestiti ih u vozilo koje će biti prevezeno u Sao Paulo - rekao je on.

Rođaci žrtava su dovedeni u Sao Paulo kako bi dali uzorke DNK i pomogli u identifikaciji ostataka, rekao je državni koordinator civilne zaštite Henguel Pereira.

Takozvana "crna kutija" aviona, koja sadrži glasovne snimke i podatke o letu, se analizira, rekao je Marselo Moreno, šef brazilskog centra za istraživanje vazdušnih nesreća Cenipa.

Avion, turboelisni ATR-72, letio je za Sao Paulo iz Kaskavela, u državi Parana, i srušio se u Vinhedi, oko 80 km sjeverozapadno od Sao Paula. Uprkos padu u stambeni dio, niko na zemlji nije povrijeđen.

(VIDEO) Stravični snimci iz Brazila: Srušio se avion sa 62 osobe

Avion je normalno letio do deset minuta prije nesreće, kada je prestao da odgovara na pozive i tada je izgubljen radarski kontakt, navodi se u saopštenju brazilskog vazduhoplovstva.

Piloti nisu prijavili vanrednu situaciju ili nepovoljne vremenske uslove, dodaju iz Vazduhoplovstva.

Francusko-italijanski ATR, u zajedničkom vlasništvu Erbasa i Leonarda, dominantni je proizvođač regionalnih turboelisnih aviona kapaciteta 40 do 70 putnika. ATR je u petak Rojtersu rekao da su njegovi stručnjaci "potpuno angažovani" u istrazi nesreće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 18:42