Fumio Kišida / - FOTO: RIA NOVOSTI
26/12/2022 u 13:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Japanski premijer smijenio ministra osumnjičenog za brojne afere

Japanski premijer Fumio Kišida odlučio je da smijeni ministra za rekonstrukciju Keniju Akibu zbog upletenosti u skandal sa zloupotrebom političkih fondova.

Očekuje se da će Akiba sjutra napustiti ministarski položaj čime bi se broj smijenjenih ministara u vladi Fumia Kišide u poslednjih nekoliko mjeseci povećao na četiri.

Akibin odlazak će vjerovatno zadati još jedan težak udarac Kišidinoj vladi, jer ankete pokazuju da je popularnost premijera opala "na opasan nivo" uoči niza lokalnih izbora zakazanih za april 2023.godine.Premijer Kišida namjerava da smijeni i Mio Sugitu, zamjenicu ministra unutrašnjih poslova i komunikacija, zbog njenih ranijih diskriminatorskih primjedbi na račun manjinskih seksualnih grupa, potvrdio je za Kjodo upućen izvor iz vlade.

Nakon što je Daiširo Jamagiva, koji je bio ministar za ekonomsku revitalizaciju, podnio ostavku 24. oktobra, Kišida je praktično bio primoran da zamijeni još dva ministra umiješana u aferu sa kontroverznom Crkvom ujedinjenja i nedozvoljenog načina korišćenja političkih fondova.

Akiba, koji je u avgustu preuzeo svoju prvu ministarsku funkciju, javno je kritikovan zbog navodnog kršenja zakona o izborima za javne funkcije, zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu političkih fondova, ali i zbog razotkrivanja veza sa inkriminisanom vjerskom organizacijom Crkva ujedinjenja.

Ministar Akiba je priznao da su između 2011. i 2020. godine, dvije političke organizacije s kojima je povezan platile 14 miliona jena njegovoj supruzi i majci kao nadoknadu za "kiriju".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 14:28