/ Фото: PALáCIO DO PLANALTO
04/12/2021 u 13:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јавност у шоку, предсједник Бразила причао да вакцинисани развијају сиду

Болсонаро критикован у земљи и иностранству због обесхрабривања људи да се вакцинишу

Врховни суд Бразила наредио је истрагу против предсједника Жаир Болсонара због изношења тврдњи да су људи који вакцинисани против коронавируса подложнији заражавању сидом.

Болсонаро је изнио неистините тврдње у видео обраћању на више платформи друштвених мрежа у октобру, па су га због тога Фејсбук и Јутјуб привремено суспендовали.

Судија Врховног суда Александар де Мораес покренуо је истрагу као одговор на захтев парламентарне комисије земље која истражује одговор Болсонарове владе на разорну пандемију коронавируса, наводи се у саопштењу објављеном са званичног налога суда на Твитеру.

Болсонаро је био критикован у земљи и иностранству због умањивања озбиљности вируса и обесхрабривања људи да се вакцинишу, упркос томе што је једна од најпогођенијих земаља коронавирусом у свијету.

Парламентарна комисија је имала приступ документима који показују да је влада игнорисала најмање 81 понуду вакцине компаније Фајзер прошле године.

Подсјетимо, Болсонаро је једини предсједник Г20 који тврди да није вакцинисан. Упркос томе, и бразилском кашњењу у покретању програма вакцинације, 60 одсто становништва земље је потпуно вакцинисано, према подацима бразилског Министарства здравља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:21