napadi na NATO / - SHUTTERSTOCK
09/07/2024 u 12:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Jedna zemlja sve bliža NATO-u: "Odlučni smo..."

Premijer Japana Fumio Kišida izjavio je danas da produbljivanje vojne saradnje Rusije sa Sjevernom Korejom pokazuje da bi Japan trebalo da uspostavi bliže veze sa NATO-om.

- Bezbjednosti evroatlantskog i Indo-pacifičkog regiona su neodvojive, a agresija Rusije na Ukrajinu i njena produbljena vojna saradnja sa Sjevernom Korejom su snažan podsjetnik na to. Japan je odlučan da ojača svoju saradnju sa NATO-om i svojim partnerima", rekao je Kišida za Rojters uoči NATO samita koji danas počinje u Vašingtonu.

Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, koji su zajedno sa Japanom poznati kao "Indo-pacifička četvorka" (IP4), prisustvovaće samitu sa liderima Alijanse.

 

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jel izjavio je ranije da planira da razgovara o pretnji koju Pjongjang predstavlja za Evropu zbog produbljivanja veza sa Rusijom.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un potpisao je prošlog mjeseca sporazum o zajedničkoj odbrani sa Rusijom, tokom prve posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu i tada izrazio svoju "punu podršku" ruskoj strani u ratu u Ukrajini.

SAD i njihovi saveznici optužuju Pjongjang da obezbjeđuje balističke rakete i artiljerijske granate koje Rusija koristi u ratu u Ukrajini i strahuju da bi Moskva zauzvrat Severnoj Koreji mogla da pruži podršku u razvoju nuklearnih raketa.

 

Počinje NATO samit u Vašingtonu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:15