Kim Džong Un / - EPA
15/08/2024 u 07:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Južna Koreja spremna za saradnju: Imamo jedan uslov za Kim Džong Una

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol izjavio je da je spreman da uspostavi konsultativno tijelo na radnom nivou sa Sjevernom Korejom kako bi se razgovaralo o načinima za ublažavanje tenzija i nastavak saradnje, pošto je izložio svoju viziju ujedinjenja.

U svom govoru povodom Dana nacionalnog oslobođenja povodom 79. godišnjice nezavisnosti od japanske kolonijalne vladavine nakon Drugog svjetskog rata, Jun je rekao da je spreman da započne političku i ekonomsku saradnju ako Sjeverna Koreja "napravi samo jedan korak ka denuklearizaciji", prenosi Rojters.

Predsjednik Južne Koreje je rekao da bi pokretanje "međukorejske radne grupe" moglo da pomogne u ublažavanju tenzija i rješavanju svih pitanja, od ekonomske saradnje do okupljanja porodica razdvojenih tokom Korejskog rata, od 1950. do 1953. godine.

Južna Koreja ispalila hice upozorenja na sjevernokorejske vojnike

- Počećemo političku i ekonomsku saradnju onog trenutka kada Sjeverna Koreja napravi samo jedan korak ka denuklearizaciji. Dijalog i saradnja mogu dovesti do suštinskog napretka u međukorejskim odnosima - rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 20:45