/ foto youtube
25/08/2021 u 21:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кабул: Земље најављују окончање операција

Екстремисти Талибани, који су прије двије недјеље силом преузели власт у готово цијелој земљи, инсиситирају да САД испоштују тај рок

Бројне земље су данас наставиле са операцијама евакуације људи из Авганистана, за које остаје све мање времена, а неке су најавиле окончање мисије, преноси портал РТЦГ. Предсједник САД Џозеф Бајден објавио је јуче да ће поштовати рок за потпуно повлачење снага из Авганистана, за шта је одређен 31. август.

Екстремисти Талибани, који су прије двије недјеље силом преузели власт у готово цијелој земљи, инсиситирају да САД испоштују тај рок, чиме повећавају притисак на бројне земље да евакуишу што више људи у наредним данима са аеродрома у Кабулу.

Вјерује се да још хиљаде људи желе да напусте Авганистан, у страху од бруталне владавине талибана, али није јасно да ли ће бити довољно времена за евакуацију свих њих до 31. августа. Евентуална Бајденова одлука да америчке снаге остану дуже у Авганистану могла да доведе до њиховог рата са талибанима.

Пољска је данас саопштила да је окончала операције евакуације из Авганистана, а Мађарска је навела да ће ускоро обуставити такве операције. Мађарска је претходних дана евакуисала више од 500 људи, неке на захтјев савезника и неке који су помагали њеним војницима у Авганистану.

Француска је данас саопштила да ће наставити са операцијама евакуације из Кабула "док год буде могуће", али свакако не дуже од 31. августа. Велика Британија је саопштила да не може да објави тачно вријеме окончања операција евакуције из Авганистана, наводећи да ће то свакако бити до 31. августа.

Русија је саопштила да су из Кабула полетјела четири авиона које је послала ради евакуације још 500 особа. У тим авионима су држављани Русије, Бјелорусије, Киргистана, Таџикистана, Узбекистана и Украјине. То су први авиони које је Русија послала у Кабул откако је почела евакуација.

Холандија је објавила да су данас у Амстердам слетјела два авиона са 299 евакуисаних особа, од којих су 54 холандски држављани. Шведска је саопштила да је данас евакуисала из Кабула још 227 особа, а укупно 771.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:19