/ - PHOTO BY ABSOLUTVISION ON UNSPLASH
11/04/2022 u 16:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Како Русија заобилази медијску блокаду?

До сада су руски државни емитери као што је РТ играли централну улогу у ширењу пропаганде Кремља на међународном нивоу

Након извјештаја о звјерствима у Бучи, руска пропаганда је у пуном замаху. Она говори, између осталог, о инсценираним сликама, пише Deutsche Welle.

До сада су руски државни емитери као што је РТ играли централну улогу у ширењу пропаганде Кремља на међународном нивоу.

Канал РТ ДЕ, раније РТ Деутсцх, развио се, како су показале анализе, у једног од најважнијих подстрекача покрета тзв. „кверденкера“ у Нјемачкој и ЕУ током пандемије короне.

Ускачу званични канали

У међувремену је, међутим, завладала тишина на каналима преко којих су до сада РТ ДЕ и други руски државни емитери слали своје поруке свијету. Умјесто тога, налози на друштвеним мрежама руских амбасада развили су се у важне канале за дистрибуцију. На примјер, након што су фотографије и снимци из Буче изазвали ужас међународне јавности, са разних налога на Твитеру руског Министарства спољних послова шириле су се грубе тврдње о монтираним злочинима. Међу њима је и налог на Твитеру руске амбасаде у Нјемачкој и налог на Фејсбуку амбасаде у Словачкој.

Политичар њемачких Зелених Константин фон Ноц тражи да оператери тих великих платформи реагују исто као што су реаговали на циљане лажне извјештаје о ковиду 19.

Твитер реагује

Твитер је у међувремену ограничио домет многих налога руске владе на тој платформи – званичне профиле министарстава и амбасада, као и налоге високорангираних руских званичника. То је, међутим, релативно блага мјера, јер се ти налози сада више не препоручују, а нису затворени. При том, постоје очигледна кршења правила Твитера.

На примјер, 10. марта руска амбасада у Лондону тврдила је да је бомбашки напад на породилиште у украјинском граду Маријупољу лажиран. Та тврдња је била погрешна и Твитер је касније уклонио те постове. Истраживање британске телевизије ББЦ открило је више дезинформација које круже на званичним налозима руске владе. ББЦ такође процјењује да се радило о координисаним активностима са више налога, чиме се крше правила Твитера.

Алтернативни канали и „корисне присталице“

Русија ипак и даље покушава да шири садржај својих државних емитера. Постоји више интернет-адреса преко којих се емитује садржај РТ ДЕ – на примјер у одређеним групама на Фејсбуку које се представљају као „мировне иницијативе“ или групе у којима се окупљају „слободни грађани“ (Мüндиге Бüргер).

Бодо Шифман, популаран међу онима који негирају постојање короне, један је од оних који преузима садржај са нових канала РТ и дистрибуира га преко Телеграма. Те садржаје тамо може да види на десетине хиљада корисника. Шифман је чак у једном периоду непрекидно емитовао програм РТ ДЕ преко свог налога на Телеграму, а престао је јер очигледно није било довољно интересовања.

Почетком фебруара РТ ДЕ је забрањен због тога што није имао дозволу за емитовање. Почетком марта, ЕУ је забранила дистрибуцију садржаја РТ и Спутњика унутар Уније, „све док се не оконча агресија на Украјину и док Руска Федерација и њој блиски медији не престану са активностима дезинформисања и манипулације информацијама против ЕУ и њених држава-чланица.“

За то вријеме, Русија је забранила емитовање Дојче велеа, а након инвазије на Украјину драстично ограничила рад независних медија и друштвених мрежа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 01:36