Pokemon, statua / - FOTO: UNSPLASH - DANIEL BERNARD NARDLY
13/09/2024 u 10:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kako su Pokemoni špijunirali Bjelorusiju

Ministarstvo odbrane Bjelorusije optužilo je nekada popularnu video igricu Pokemon Go da je instrument zapadnih obavještajnih službi.

Aleksandar Ivanov, koji se nalazi na čelu odeljenja za ideološki rad bjeloruskog ministarstva odbrane, rekao je da je igrica na vrhuncu svoje popularnosti, prije oko deset godina, korišćena kako bi se sakupile informacije o bjeloruskoj avijaciji u blizini Minska.

- Šta mislite, gdje je bilo najviše Pokemona u to vrijeme? Na teritoriji 50. vazdušne baze, gdje je pista, gdje se nalazi mnogo opreme za vojne avione. Tu je bilo najviše Pokemona. Zar to nije obavještajni podatak -upitao je Ivanov u jednoj emisiji na bjeloruskoj televizi.

Ivanov je u emisiji spomenuo video igru Pokemon Go dok se vodila diskusija o objektima u Bjelorusiji koji mogu biti interesantni za inostrane špijune, prenosi N1.rs.

Pokemon Go je video igrica zasnovana na proširenoj realnosti, koja je objavljena 2016. godine. Milioni igrača su uz pomoć pametnih telefona hvatali digitalne Pokemone, koji su bili razmješteni u realnom svijetu.

Igrica je korisnicima obećala da se malo stvorenje sa supermoćima može naći u svakom ćošku na plameti.

Pokemon je japanska franšiza, koja se sastoji od video igara, karata i crtanog filma, objavljenog 1996. godine.

Rusija je u vrijeme popularnosti igre upozorila da bi Pokemon mogao da predstavlja bezbjednosni rizik, dok su ruski mediji izvještavali da je u pitanju zavjera iza koje stoji CIA.

Niantik, američki developer aplikacije, negirao je da je Pokemon Go sredstvo koje se koristi za špijunažu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 00:40