Dejvid Kameron i Benjamin Netanijahu / - EPA
13/05/2024 u 07:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kameron: Zabrana prodaje oružja Izraelu samo bi pomogla Hamasu

Zabrana prodaje oružja Izraelu u Velikoj Britaniji samo bi ojačala Hamas, rekao je britanski ministar spoljnih poslova i bivši premijer Dejvid Kameron za Bi-Bi-Si.

Kameron je rekao da, iako neće podržati veliku izraelsku kopnenu ofanzivu na grad Rafah u Gazi, Velika Britanija neće slijediti američke planove da zaustave prodaju oružja Izraelu.

On je rekao da Velika Britanija isporučuje samo 1 odsto izraelskog oružja i upozorio da Izrael mora učiniti više da zaštiti civile i pruži humanitarnu pomoć.

Ove nedjelje, američki predsjednik Džo Bajden rekao je da SAD „neće isporučiti oružje“ ako Izrael nastavi sa planiranom invazijom na Rafah, grad na jugu Gaze u kome se sklonilo oko 1,4 miliona ljudi.

UN kažu da je više od 80.000 ljudi pobjeglo iz Rafe prošle nedjelje, a izraelski tenkovi se navodno ukopavaju izvan naseljenih područja.

Izrael je rekao da će nastaviti sa planiranim operacijama u Rafi uprkos upozorenjima SAD i drugih saveznika da bi kopnena ofanziva mogla dovesti do masovnih civilnih žrtava i humanitarne krize. Premijer Benjamin Netanijahu obećao je da će eliminisati bataljone Hamasa za koje tvrdi da se nalaze u Rafi.

Kameron je rekao da neće podržati punu ofanzivu na Rafu dok ne vidi izraelski "plan zaštite naroda".

Ali on je tvrdio da su SAD, koje je nazvao „velikim dobavljačem oružja” bile u „potpuno drugačijem položaju“ u odnosu na Veliku Britaniju.

Kameron je rekao da je posljednji put kada je pozvan da prekine prodaju oružja Izraelu, kada su tri Britanca ubijena u vazdušnom napadu na humanitarne radnike u Gazi, „nekoliko dana kasnije došlo do brutalnog napada Irana na Izrael”.

– Ako bi promijenili naš pristup izvozu oružja, to bi ojačalo Hamas i učinilo da je dogovor sa taocima manje vjerovatan – dodao je on.

S druge strane, vodeća opoziciona Laburistička partija, za koju se očekuje da će moći da preuzme vlast krajem godine, oštro kritikuje britanski pristup ratu u Gazi i poziva na hitan prekid vatre.

– Izraelska ofanziva na Rafu bila bi potpuna katastrofa – kažu oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 14:12