Протести камионџија / - ФОТО: ТВИТЕР
15/02/2022 u 07:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Канадски премијер гуши протесте камионџија: Активирао овлашћење за ванредне ситуације

Он је изнио увјеравања да ће хитне мјере "бити временски ограничене, географски циљане, као и разумне и пропорционалне пријетњама на које треба да одговоре"

Канадски премијер Џастин Трудо активирао је овлашћења за ванредне ситуације да би угушио протесте возача камиона и других који су паралисали престоницу Отаву и блокирали граничне прелазе због ковид ограничења.

Позивајући се на канадски закон о ванредним ситуацијама, који савезној Влади даје широка овлашћења да успостави ред, Трудо је искључио употребу војске, пренео је АП. Он је изнио увјеравања да ће хитне мјере "бити временски ограничене, географски циљане, као и разумне и пропорционалне пријетњама на које треба да одговоре".

- Ове блокаде су незаконите, а ако још увијек учествујете, вријеме је да идете кући - изјавио је Трудо након виртуелног састанка са лидерима провинција у земљи.

Више од двије недјеље, стотине, а понекад и хиљаде демонстраната у камионима и другим возилима, налазили су се на улицама главног града Отаве протестујући због обевезне вакцинације камионџије и других мјера уведених ради сречавања ширења ковид-19 и осуђујући Трудоову владу.

Учесници такозваног "конвоја слободе", такође, су блокирали више граничних прелаза између САД и Канаде.

Најпрометнији и најважнији гранични прелаз мост Амбасадор који повезује Виндзор у Онтарију са Детроитом у САД поново је јуче отворен након што је полиција ухапсила десетине демонстраната и разбила скоро једнонедјељну опсаду која је пореметила производњу аутомобила у обје земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 19:07