/ Педро Кастиљо - YOUTUBE, SCREENSHOT
08/06/2021 u 07:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кастиљо преузео вођство на предсједничким изборима у Перуу

На основу 94 одсто пребројаних гласова, Кастиљо има 50,1 одсто гласова, а Фуџиморијева 49,9 процената

Социјалистички кандидат Педро Кастиљо преузео је вођство над десничарском ривалком Кеико Фуџимори на предсједничким изборима у Перуу, приливом гласова из руралних средина.

На основу 94 одсто пребројаних гласова, Кастиљо има 50,1 одсто гласова, а Фуџиморијева 49,9 процената.

Кастиљо, син пољопривредника, обавезао се да ће измијенити перуански Устав и законе о рударству, због чега су локална тржишта бакра нагло пала данас, како су се појавили резултати.

Гласање је показало оштру разлику између престонице Лиме и рураралних средина, које су подржале Кастиља.

Луциа Дамерт, перуански академик која живи у Чилеу, предвидјела је да ће наредни дани бити нестабилни, да би могло да се захтијева поновно бројање гласова и организовање протеста на улицама присталица губитничке стране.

Како су се појављивали резултати у недјељу увече када је губио, 51-годишњи Кастиљо је поручио присталицама да "бране сваки глас", мада је касније позвао на смиреност.

И Фуџимори (46), ћерка бившег предсједника Алберта Фуџиморија, који се налази у затвору због кршења људских права и корупције, апеловала је на обазривост, смиреност и мир.

У првом кругу избора у априлу, међу чак 18 кандидата, Кастиљо, синдикални лидер и учитељ, освојио је 18,6 одсто гласова, а на другом мјесту је била Фуџимори, која је добила 14,5 одсто.

Фуџимори се трећи пут кандидовала за предсједника земље, а током кампање је обећала вакцине за све становнике и најавила стратегију побољшања здравствене ситуације због ковида-19, који је у Перуу усмртио 180.000 људи, а осиромашио милионе.

Кастиљо је до недавно био сеоски учитељ на Андима, а као син неписмених родитеља, Кастиљо је ушао у политику као лидер штрајка учитеља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 11:57