Ališa Kerns / - FOTO: MODERNGOV.CO.UK
02/05/2024 u 22:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kerns: Britanija treba da posveti više pažnje rizicima od sukoba na Balkanu

Predsjednica Spoljnopolitičkog odbora britanskog parlamenta Ališa Kerns upozorila je danas da bi Zapadni Balkan, ako se ne preduzmu preventivne mjere, mogao postati mjesto "trećeg globalnog sukoba", uz Ukrajinu i Gazu.

U raspravi o Zapadnom Balkanu Kerns je pozvala da se posveti više pažnje rizicima od sukoba u tom regionu.

- Drago mi je što je Parlament danas jednoglasno prihvatio ovaj predlog o Zapadnom Balkanu - objavila je Kerns na društvenoj mreži Iks i pozvala parlament da „zatraži od vlade da pojača svoje angažovanje sa regionalnim partnerima i međunarodnim saveznicima kako bi se unaprijedio bezbjednosni pejzaš na Zapadnom Balkanu“.

Kerns je pozvala donji dom britanskog parlamenta da „shvati akutnu bezbjednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, da podrži teritorijalni integritet i suverenitet Kosova i BiH, da osudi napade srpskih nacionalističkih miltanata u Banjskoj na Kosovu, 24. septembra 2023, da podrži autoritet Ustavnog suda BiH, osudi rusko mješanje na Balkanu i da sa zabrinutošću konstatuje prorusku i prosrpsku iredentističku političku retoriku u Crnoj Gori, objavljeno je na Iksu.

Konzervativna poslanica, prema pisanju britanskog Standarda, uoči rasprave je upozorila da će Balkan, ako se ne preduzmu preventivne mjere, postati mjesto „trećeg globalnog, velikog sukoba“ uz Ukrajinu i Gazu.

Ukazala je da Velika Britanija mora posvetiti više pažnje Balkanu zbog rizika od destabilizacije u evropskom području. „Balkan je važan i ako ga zanemarimo, završićemo sa požarom na našem pragu“, rekla je Kerns novinskoj agenciji PA.

„To nije važno samo za bezbjednost Evrope, jer je to u suštini njeno prošireno dvorište Evrope. I ako dođe do krize na Balkanu, ojsetićemo je ovdje, to će uticati na sve nas i ne možemo sebi priuštiti treći globalni, veliki sukob, a to je upravo ono što bi se desilo“, dodala je.

Kerns je ukazala i na predstojeću posetu kineskog predsjednika Si Đinpinga Srbiji kao na jedan od događaja koji sugerišu da bi tenzije u regionu mogle da porastu.

U Srbiji je izabrana nova proruska vlada za koju neki strahuju da bi mogla da dovede do sukoba sa Zapadom, piše Standard i dodaje da su se i rasprave u UN o zvaničnom obilježavanju masakra u Srebrenici 1995. godine takođe pokazale kao tačka sporenja, dok Rusija i Srbija žele da se suprotstave rezoluciji po tom pitanju.

U međuvremenu, Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008, pregovara o pridruživanju Savjetu Evrope, signalizirajući bliži odnos sa zapadnim zemljama.

Kerns je sugerisala da bi Rusija, ako Ukrajina ne bude išla dobro, mogla da destabilizuje Balkan i upozorila na potrebu preduzimanja preventivnih koraka na Balkanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 07:32