ilustracija / - EPA
14/08/2024 u 07:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kijev: Primoravamo Rusiju da učestvuje na samitu o miru; Moskva kritikuje UN što nije osudila upad u Kursku oblast

Od početka dana bilo je 80 borbenih okršaja sa ruskim trupama na frontu, od kojih je skoro polovina zabilježena na Pokrovskom pravcu, saopštio je Generalštab Ukrajine.

U Lisičanku, na istoku Ukrajine, poginule su dvije osobe prilikom granatiranja autobusa sa civilima, saopštili su ruski mediji. Ranije su zvaničnici Moskve naveli da je u napadu ranjeno više od 30 ljudi.

Rusija je u UN kritikovala zapadne saveznike Ukrajine zato što nisu osudili upad Kijeva u rusku oblast Kursk, optužujući ukrajinske snage za ubijanje civila i dovodeći u pitanje ciljeve prekograničnog napada.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski obavijestio je predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da su snage Ukrajine preuzele kontrolu nad 74 naselja u ruskoj južnoj Kurskoj oblasti.

Svrha operacije Odbrambenih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti Ruske Federacije nije zauzimanje stranih teritorija, već očuvanje života našeg naroda i zaštita teritorije Ukrajine od ruskih napada, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Georgij Tihi.

 

Rusiju treba primorati da učestvuje na samitu o miru jer to ne bi učinila svojevoljno, rekao je Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak, navodeći da je to jedan od razloga upada ukrajinskih snaga u Rusiju.

Sa druge strane, komandant specijalnih snaga “Ahmat” poručuje da je većina ukrajinskih trupa koje su izvršile invaziju na Kursku oblast već uništena, a sve oblasti u kojima se kreću te snage su pod kontrolom ruske vojske.

Ukrajina i Rusija planiraju da nastave da isporučuju gas Evropi uprkos borbama koje se nastavljaju u blizini glavne prekogranične tranzitne tačke goriva.

Ukrajina: Nismo zainteresovani za teritoriju u Kursku, kraj ofanzive kad Rusija pristane na mir

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
RATRUSIJAUKRAIJNA
28. septembar 2024 04:21