Ким Џонг Ун / - РТС
29/05/2022 u 18:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ким Џонг Ун разматра ублажавање мјера против болести са "симптомима грознице"

Они су такође размотрили питање ефикасне и брзе координације, као и "примјену антиепидемијских прописа и препорука", имајући у виду да је тренутна ситуација "стабилна".

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун разговарао је данас са високим сјевернокорејским званичницима о ублажавању строгих мјера против ширења болести са "симптомима грознице", коју многи стручњаци у свијету сматрају епидемијом корона вируса.

Како преносе државни медији Сјеверне Кореје, Ким и други званичници су на састанку Политбироа "позитивно оцијенили пандемијску ситуацију која је под контролом и све боља широм земље".

Они су такође размотрили питање ефикасне и брзе координације, као и "примјену антиепидемијских прописа и препорука", имајући у виду да је тренутна ситуација "стабилна".

Сјеверна Кореја је данас званично регистровала још 89,500 пацијената са симптомима грознице, што укупан број таквих случајева подиже на 3,4 милиона. Власти нису саопштиле да ли је било још смртних случајева.

Многи здравствени стручњаци изван Сјеверне Кореје оцјењују да су случаји болести са грозницом у Сјеверној Кореји заправо случајеви ковид-19, сматрајући да власти знају да разликују ковид-19 од грознице изазване другим заразним болестима. Од почетка епидемије 12. маја, Сјеверна Кореја је објављивала само дневни број пацијената са симптомима грознице, али не оних заражених корона вирусом, због недостатка тестова којим би била потврђена зараза.

Стручњаци изван Сјеверне Кореје сматрају да земља умањује стопу смртности како би спријечила политичке посљедице по Кима. Они кажу да би у Сјеверној Кореји требало да буде много више смртних случајева, јер је њених 26 милиона становника већином невакцинисано против болести ковид-19, и зато што земља нема капацитета за лијечење пацијената у критичном стању.

Други сумњају на то да су власти Сјеверне Кореје претјерале у вези са бројем случајева са симптомима грознице, како би ојачале контролу над становништвом.

Сјеверна Кореја је због епидемије увела карантин широм земље, изолацију свих радних и стамбених јединица и забрану на међурегионална путовања.

Још увијек су дозвољене кључне пољопривредне, грађевинске и друге индустријске активности, али су појачане рестрикције подстакле забринутост у вези са снабдијевањем храном.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:43