Si Đinping / - CGTN/Xinhua
07/05/2024 u 17:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kina i Francuska podržavaju nezavisnost, njeguju simbiotske ekonomske veze

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je u ponedjeljak da su diplomatske veze Kine i Francuske zasnovane na privrženosti dvije zemlje „načelima nezavisnosti, međusobnog razumijevanja, strateške vizije i saradnje od koje svi dobijaju“.

Predsjednik Si, koji boravi u državnoj posjeti Francuskoj, rekao je to na ceremoniji zatvaranja šestog sastanka Kinesko-francuskog poslovnog savjeta u Parizu, prenosi Media Biro, pozivajući se na CGTN.

Si je na skupu rekao da su kineska i francuska ekonomija blisko isprepletene i veoma simbiotske, zbog posljednjih 60 godina rasta.

- Bilateralna trgovina se povećala za skoro 800 puta od uspostavljanja diplomatskih odnosa, dostigavši 78,9 milijardi dolara. Kumulativne dvosmjerne investicije premašile su 26 milijardi dolara, a više od 2.000 francuskih kompanija utkalo se u kinesko tržište, rekao je Si.

Šta su sve dogovorili Si i Makron: Od civilne nuklearne energije, AI, bezbjednosti

Si je naglasio da je Kina najveći trgovinski partner Francuske van Evropske unije (EU), a Francuska je glavni trgovinski partner Kine u EU.

Pohvalivši montažna postrojenja porodice Erbas A320 u Tijenđinu i druge vodeće projekte koji predstavljaju živopisne primjere saradnje od obostrane koristi između Kine i Francuske, Si je pozvao obje zemlje da se oslanjaju na dosadašnja dostignuća i zajedno uđu u novu eru bilateralne saradnje.

- Kinesko-francusko prijateljstvo je u najboljem interesu kineskog i francuskog naroda kao i cijelog svijeta‘, rekao je Si pred više od 200 prisutnih na ceremoniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 15:04