Kina i SAD započeli novu rundu strateških pregovora u Pekingu / - FOTO: MEDIABIRO
28/08/2024 u 08:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kina i SAD započeli novu rundu strateških pregovora u Pekingu

Vang Ji, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova, sa američkim nacionalnim savjetnikom za bezbjednost Džejkom Sulivanom započeo je novu rundu strateških pregovora između Kine i SAD-a u Pekingu.

Vang je rekao da su kinesko-američki odnosi ugroženi za obje zemlje i utiču na cijeli svet, a pod strateškim vođstvom predsjednika Si Đinpinga i predsjednika Džoa Bajdena, lideri dvije zemlje su uspjeli da razgovaraju na Baliju i u San Francisku.

Osnove u odnosima između Kine i SAD-a su uzajamno poštovanje, miran suživot i obostrana korisna saradnja.

Vang je rekao da je cilj strateških pregovora sprovođenje konsenzusa postignutog na sastanku između lidera dvije zemlje u San Francisku, i da će putem pregovora podstaći kinesko-američke odnose ka stabilnom, zdravom i održivom razvoju.

Sulivan je rekao da je ovo njegova prva posjeta Kini kao pomoćnika predsjednika za nacionalnu bezbjednost. Predsjednik Bajden je uložio velike napore na upravljanje američko-kineskim odnosima, sprječavanje prerastanja konkurencije u sukob i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa.

- Radujem se realizaciji konsenzusa koji su postigli lideri dvije zemlje  prilikom strateških pregovora - rekao je Sulivan, prenosi Mediabiro.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 05:04