Кина Тајван сматра својом територијом / - ФОТО: ПЛАТФОРМ МЕДИА
23/09/2021 u 16:12 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кина не жели Тајван у Транспацифичком споразуму

Кина је истакла jе да jе то острво „неотуђиви дио Кине”

Кина jе данас изразила снажно противљење настоjањима Таjвана да се придружи Транспацифичком споразуму о слободноj трговини.

Кина је истакла jе да jе то острво „неотуђиви дио Кине”.

– Принцип jедне Кине призната jе норма међународних односа и општи консензус међународне заjеднице – изjавио jе новинарима портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђен, а преноси jапанска агенциjа Кjодо.

Кина се одлучно противи приступању Таjвана било каквим званичним споразумима и организациjама, додао jе портпарол, само дан након што jе Таjван поднио захтјев за придруживање трговинском пакту, из коjег су се САД повукле у jануару 2017. године.

Пекинг jе прошле недеље аплицирао за чланство у ТПП-у, формално познатом као Свеобухватни и прогресивни споразум о транспацифичком партнерству, у очигледном настоjању да повећа своj економски утицаj у региону, оцјењуjе Кjодо.

Подсјетимо, раниjе у току дана, званичници таjванске владе саопштили су да jе Таjван аплицирао за придруживање 11-чланоj пацифичкоj трговинскоj групи, што би, како оцењуjе агенциjа АП, могло да изазове потенциjални сукоб са ривалским Пекингом око статуса тог острва.

– Молба Таjвана за придруживање Свеобухватном и прогресивном споразуму о транспацифичком партнерству (ЦПТПП) могла би бити осуjећена ако Кина, коjа се приjавила прошле недеље, буде примљена прва – изjавио jе Џон Денг, таjвански министар без портфеља.

ЦПТПП, коjи jе ступио на снагу 2018. године, обухвата споразуме о приступу тржишту, кретању радне снаге и државним набавкама. Остале потписнице тог споразума су Аустралиjа, Канада, Jапан, Мексико, Сингапур и Нови Зеланд.

Кина тврди да полаже право на Таjван као дио своjе териториjе, и да влада Таjвана нема право да води спољне односе.

– Кина jе ометала прилике Таjвана на међународноj сцени. Ако се Кина придружи прије Таjвана, то ће угрозити приjаву Таjвана – рекао jе Денг на конференциjи за новинаре.

ЦПТПП jе заправо било транспацифичко партнерство, односно група коjу jе промовисао тадашњи амерички предсједник Барак Обама. Његов наследник Доналд Трамп повукао се 2017. године из тог партнерства, а актуелни председник Џо Баjден се ниjе поново придружио.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:59