Kina postigla privremeni aranžman sa Filipinima o grebenu Ženai / Media biro
22/07/2024 u 11:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kina postigla privremeni aranžman sa Filipinima o grebenu Ženai

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je u ponedjeljak da je Kina postigla privremeni aranžman sa Filipinima o upravljanju situacijom na grebenu Ženai.

Naglašeno je da je greben Ženai dio kineskih ostrva Nanša i da Kina ima suverenitet nad ovim grebenom i ostatkom ostrva Nanša, kao i njihovim susjednim vodama.

O tome kako se nosi sa trenutnom situacijom na grebenu Ženai, Kina je javno iznijela svoj principijelni stav koji se sastoji od tri tačke:

Prvo, držeći svoj ratni brod na grebenu Ženai decenijama zaredom, Filipini krše suverenitet Kine i Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru, posebno član 5 koji kaže da strane treba da se uzdrže od akcija naseljavanja na nenaseljenim ostrvima i grebenima. Kina i dalje zahtijeva od Filipina da odvuku ratni brod i obnove stanje grebena Ženai na kojem nema osoblja ili objekata.

Drugo, od sada do odvlačenja ratnog broda, ukoliko Filipini treba da pošalju potrepštine za život osoblju koje živi na ratnom brodu, Kina je spremna da to dozvoli u humanitarnom duhu, ako Filipini obavijeste Kinu unaprijed i ukoliko bude sprovedena verifikacija poslije, na licu mjesta. Kina će pratiti cio proces isporuke.

Treće, ako bi Filipini poslali veliku količinu građevinskog materijala na ratni brod i pokušali da izgrade fiksne objekte ili stalnu predstražu, Kina to apsolutno neće prihvatiti i odlučno će to zaustaviti u skladu sa zakonom i propisima, kako bi očuvala suverenitet Kine i svetost Deklaracije o ponašanju strana u Južnom kineskom moru.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova istakao je da je, na osnovu gore navedenog principijelnog stava, Kina nedavno imala niz konsultacija sa Filipinima o upravljanju situacijom na grebenu Ženai i postigla privremeni aranžman sa Filipinima o humanitarnom snabdijevanju životnim potrepštinama.

Dvije strane su se složile da zajedno rješavaju raskorake po pomorskim pitanjima i rade na deeskalaciji situacije u Južnom kineskom moru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. avgust 2024 14:12