Kina se odupire zabrinutosti SAD zbog ”viška kapaciteta” / Media biro
27/08/2024 u 10:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kina se odupire zabrinutosti SAD zbog „viška kapaciteta”

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova u ponedjeljak je saopštilo da su američke akcije u globalnoj trgovini najveći izvor zabrinutosti u vezi sa novom rundom trgovinskog rata.

Nedavni članak objavljen u američkim medijima komentarisao je da će povećanje ulaganja Kine u proizvodnju pogoršati višak kapaciteta, stisnuti preduzeća širom svijeta i podići spektar novog globalnog trgovinskog rata.

Na pitanje da prokomentariše članak, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan je ovog ponedjeljka istakao da je popularnost „proizvedeno u Kini“ širom svijeta rezultat upornog ulaganja u istraživanje i razvoj i njegovanje komparativnih prednosti, a ne subvencionisanog dampinga, a još manje je skretanje tržišta kroz protekcionističke mjere.

- Sa našim punim proizvodnim lancem pomogli smo u održavanju stabilnosti globalnih proizvodnih lanaca i lanaca snabdijevanja i unaprijedili tehnološki napredak i modernizaciju industrije širom svijeta - rekao je Lin.

Lin je naglasio da je 15 godina zaredom udio kineskog izvoza robe na svjetskom tržištu na prvom mjestu, a udio kineskog uvoza robe na drugom mjestu.

- Široko je prihvaćeno da Kina igra važnu ulogu u stabilnom i zdravom rastu globalne ekonomije - dodao je on.

Portparol je takođe primijetio da kad god SAD imaju problema, neki Amerikanci i mediji u zemlji čine žrtvenim jarcem druge zemlje kako bi odvratili pažnju.

- To nije neuobičajeno - dodao je Lin.

Prema Linu, SAD su usvojile Zakon o smanjenju inflacije kako bi pribjegle diskriminatornim subvencijama, nastavile da obeshrabruju imenovanje novih sudija u Apelaciono tijelo Svjetske trgovinske organizacije (STO) i proizvoljno uvele visoke carine na robu iz drugih zemalja.

- Činjenice jasno pokazuju da je ovakva praksa SAD najveći izvor zabrinutosti zbog novog preokreta trgovinskog rata u svijetu - rekao je Lin.

Kineska obalska straža vodenim topovima blokirala filipinski ribarski brod u Južnom kineskom moru

Tom prilikom, Lin je takođe spomenuo da su prošle godine, među članicama STO samo SAD podnijele 454 obavještenja o tehničkim preprekama u trgovini, više od kombinovanog broja pet članica nakon SAD.

- Pribjegavajući protekcionizmu, SAD neće moći da profitiraju same, već će samo izgubiti mogućnosti za obostrano korisnu saradnju - dodao je Lin.

- Kina će nastaviti da širi otvorenost na visokom nivou i promoviše nove pokretače globalnog rasta - rekao je Lin.

On je ponovio da će otvorena Kina, koja želi da sarađuje, stalno pružati mogućnosti cijelom svijetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 00:09