Ilustracija / Shutterstock
07/01/2024 u 08:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina uvela sankcije za pet američkih proizvođača vojne opreme

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova upozorio je da nedavna prodaja američkog oružja Tajvanu "ozbiljno potkopava suverenitet i bezbjednosne interese Kine i ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu"

Kina će sankcionisati pet američkih proizvođača vojne opreme kao odgovor na najnoviju prodaju američkog naoružanja Tajvanu, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

On je u saopštenju upozorio da nedavna prodaja američkog oružja Tajvanu "ozbiljno potkopava suverenitet i bezbjednosne interese Kine i ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu", prenosi Rojters.

Kompanije koje će biti sankcionisane su BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsistems, AeroVironment, Viasat i Data Link Solutions.

Kina će zamrznuti imovinu ovih kompanija i zabraniti njihovo djelovanje u Kini, rekao je portparol kineskog Ministarstva. Stejt department je prošlog mjeseca odobrio 300 miliona dolara za opremanje tajvanskih taktičkih informacionih sistema.

Prodaja američkog oružja Tajvanu je često izvor napetosti na relaciji Vašington-Peking jer Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, što vlasti regiona Tajvana odbacuju, navodi Rojters.

Agencija dodaje da su kineske sankcije uvedene uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u regionu Tajvana koji se održavaju 13. januara, a koje je Kina označila kao izbor između rata i mira.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:11