Sunce, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - JONATHAN BORBA
18/06/2024 u 21:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kineski naučnici otkrili novi obrazac rotacije Sunca

Kineski naučnici su uz pomoć svog satelita za istraživanje Sunca - kineskog H-alpha Solar Ekplorer-a (CHASE) napravili značajan napredak u proučavanju Sunca, što je dovelo do otkrića novog obrasca rotacije sunčeve atmosfere.

Prvi put u istoriji, tim je uspješno generisao precizan trodimenzionalni prikaz rotacije solarne atmosfere, a nalazi su objavljeni u renomiranom međunarodnom časopisu Nature Astronomi, prenosi HRT.

Nakon opsežne studije, istraživači kažu da su dobili prvu trodimenzionalnu sliku rotacije sunčeve atmosfere na svijetu, otkrivajući više tajni o našem Suncu, prenosi N1.rs.

Tradicionalno, kako se sfera rotira, što je veća visina atmosfere, to se sporije kreće. Međutim, istraživački tim je otkrio da kako se visina solarne atmosfere povećava, tako se povećava i brzina rotacije Sunca.

- Pošto rotacione promjene izazvane viskoznim efektima treba da se postepeno smanjuju od dna ka vrhu, mora postojati sila koja pokreće rotaciju gornjih slojeva atmosfere. Stoga će ovo otkriće imati značajne naučne implikacije na solarnu aktivnost i evoluciju Sunca -  rekao je Ding Mingde, glavni istraživač projekta i profesor na Univerzitetu Nandžing.

Časopis navodi da rezultati imaju važne implikacije za bolje razumjevanje procesa ispod površine Sunca i njegove atmosferske dinamike.

Satelit CHASE lansiran je u oktobru 2021. i ima očekivani životni vijek od tri godine. Postavljen je u zaključanu orbitu oko Zemlje, ostajući u istom fiksnom položaju u odnosu na Sunce, omogućavajući letjelici da prikuplja podatke i snima slike.

Satelit ima i kinesko ime „Ksihe“, što je ime boginje Sunca koja je, prema drevnoj kineskoj mitologiji, kreirala kalendar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 05:00