Виталиј Кличко / - принтскрин
25/03/2022 u 12:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кличко: Боље да умремо него да се предамо

Очекујемо оружје, треба нам одбрамбено оружје. Већ дуго тражимо затварање ваздушног простора изнад Украјине, каже Кличко

Није тајна да је Кијев главна мета и руске снаге су прије четири недеље имале план окупирати Кијев, али сви су се изненадили колико су Украјинци отпорни, снажни, како се украјинска војска снажно бори, рекао је Кличко.у интервју за N1.

-Уништили смо планове агресора да уништи Кијев. Наши су војници на сјеверу града обранили главни град Украјине и сви су се изненадили. Зашто смо тако снажни? Јер се руски агресори боре за новац, а ми се боримо за нашу независност, слободу, ми бранимо нашу децу и наше породице. Имамо велику мотивацију бранити будућност наше дјеце- рекао је Кличко.

Кличко је недавно рекао да ће радије умријети него дићи руке од Кијева.“

-Да, то је истина. Руски војници никада неће ући у наш град, ми смо веома мотивисани. Примјер – отишао сам на мјесто гдје је уништена стамбена зграда, тамо је био један човјек, питао ме што му је радити. Ја сам му рекао нека се евакуише, остао је без дома, бескућник. Предложио сам му да се евакуише на сигурно, али он је то одбио, рекао је да не жели отићи и замолио ме да му дам оружје јер жели одбранити свој град. Посјетио сам многа мјеста и имам слике људи који никада нису могли замислити да ће узети оружје у руке, то су људи из мирних професија – лекари, музичари, глумци који су сада узели оружје у руке и бране наш град. У Украјини влада велики талас домољубља. Желим поновити – никада нећемо поклекнути, не желимо живјети под диктатуром, желимо живјети у слободној земљи, гдје се поштују људска права. И зато се не желимо вратити под окриље Совјетског Савеза. Видимо своју будућност као земље која је дио европске породице. Не бранимо само наш главни град и домовину, бранимо вриједности Европске уније- рекао је кијевски градоначелник за Н1.

Да ли је очекивао већу подршку Запада?

Захвалио је свима који подржавају Украјину, који шаљу хуманитарну помоћ, новац, који примају избјеглице…

-Али неки политичари приватно подржавају Украјину, а с друге стране не желе прекинути односе с Русијом. Не заборавите, никад немојте вјеровати Русима. И друго, треба зауставити све пословне односе с Русима јер тако дајете новац Русији која га затим улаже у војску и онда видимо ове страшне слике из Украјине- рекао је Кличко.

Предсједник Владимир Зеленски замолио је мађарског премијера Виктора Орбана да престане куповати руски гас и нафту те да пошаље оружје Украјини. Мађарска није једина у ЕУ која је одбила тај захтјев.

-У овој ситуацији морате сами донијети одлуку подржавате ли Украјину која се бори за слободу и европске вриједности или сте на страни агресора, на руској страни. Сада је свијет црно-бијели и морате одлучити хоћете ли помагати Русима у њиховим ратним напорима у овом крвавом рату против цивила или сте на страни демократског свијета који подржава Украјину. Нама је сада потребна подршка и цијенимо подршку свих наших партнера и правих пријатеља. У овој ситуацији не можете бити неодлучни, морате се одлучити јесте ли за рат или за мир. Политичари морају то схватити. Ово је највећи рат од Другог свјетског рата. Ако неко мисли да је овај рат удаљен, вара се, овај се рат тиче свих у Европи јер не знамо која је Путинова крајња амбиција. Његова крајња амбиција је обнова Совјетског Савеза. Данас Доњецк и Луганск, сутра можда Пољска. Питање је колико ће Путин далеко отићи и овај рат може утицати на све у Европској унији- рекао је.

Шта очекује од америчког председника, САД и НАТО?

-Очекујемо оружје, треба нам одбрамбено оружје. Већ дуго тражимо затварање ваздушног простора изнад Украјине. Ако то не можете учинити, дајте нам оружје, ми ћемо сами затворити небо- каже Кличко.

САД је одлучио дати велику помоћ у наоружању, је ли та помоћ већ дошла у Украјину?

-Дио те војне опреме већ је у Украјини, али немамо времена за губити јер сваке минуте цивили умиру. Погледајте призоре из Буче, Харкова, Маријупоља… То је трагедија, не само за Украјинце, већ за цијели свијет- одговорио је.

-Они који су га започели, морају платити цијену за овај крвави рат-наводи он.

Каже да су "Руси у Украјини починили ратне злочине".

-Дефинитивно. Они који су започели овај рат морају преузети и сносити одговорност у међународном смислу. Морају платити цијену за овај крвави рат- казао је.

-Видјели смо колико је дјеце, жена, цивила погинуло, инфраструктура и економија наше земље потпуно су уништене. Руски војници убијају цивиле и зато је кључна уједињеност и зато  свијет мора увести снажне санкције Русији, треба нам и хуманитарна помоћ, треба нам и одбрамбено оружје. Не боримо се само за одбрану нашег града и домовине, него и за  Европу- нагласио је.

Највише у рату тренутно испашта Маријупољ.

-Прије неколико сати сам разговарао с градоначелником Маријупоља, рекао ми је да је 80 одсто стамбених зграда уништено. Цијели град је заправо већ уништен. Не знам колико је цивила погинуло, јер их не можемо избројати, много је тијела под рушевинама. Градоначелник каже да је ријеч о хиљадама погинулих цивила, њихов град заправо више не постоји- испричао је Кличко.

Поновио је да се никада неће предати.

-Животи свих Украјинаца су уништени. 40 милиона Украјинаца живи у овој земљи. Животи свих њих су уништени. Током дана, током ноћи слушамо експлозије, људи све вријеме проводе у склоништима, на улицама је много војника, велики број грађана је већ отишао, већина жена и дјеце су евакуисани. Сада су мушкарци остали и спремни су бранити наш град и нашу будућност. Никада нећемо поклекнути! Боље да умремо и погинемо, него да се предамо. Руси никада неће заузети наш град! Немојте бити пасивни јер се боримо и за све вас- рекао је на крају Кличко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 22:23