Masud Pezeškijan, predsjednik Irana / - EPA
06/07/2024 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ko je Masud Pezeškijan, novi iranski predsjednik?

Novi iranski predsjednik, umjereni političar Masud Pezeškijan, probudio je nadu miliona Iranaca koji žele više društvenih sloboda i pragmatičniju spoljnu politiku.

Pezeškijan je u petak u drugom krugu izbora pobijedio tvrdolinijaša Saeda Džalilija.

Njegov trijumf će vjerovatno pozdraviti svjetske sile nadajući se mirnijem pristupu međunarodnoj zajednici sa kojom je Iran u zavadi oko svog nuklearnog programa i podrške paravojnim organizacijama u regionu.

Pezeškijan je uspio da pobijedi na talasu podrške odabrane srednje klase i mladih ljudi – pogođenih godinama represije islamističkog režima.

Šezdesetdevetogodišnji kardiolog obećao je da će voditi pragmatičniju spoljnu politiku, ublažiti tenzije u pregovorima oko nuklearnog programa i donijeti socijalnu liberalizaciju društvu i politički pluralizam.

Pod iranskim dvojnim sistemom svešteničke i republičke vlade, predsjednik ne može sam da donese velike promjene, jer vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei još uvijek drži glavnu riječ. Ali predsjednik može da utiče na ton iranske politike i biće važan faktor u izboru naslednika 85-godišnjeg Hamneija.

Pezeškijan je lojalan iranskoj teokratskoj vladi i ne namjerava da se suprotstavi moćnicima bezbjednosnog aparata i sveštenstvu.

U televizijskim debatama i intervjuima, obećao je da neće osporavati Hamneijevu politiku.

- Ako pokušam i ne uspijem da ispunim svoja predizborna obećanja, oprostiću se od politike i neću nastaviti. Nema smisla trošiti svoje živote i ne služiti našim dragim ljudima - poručio je Pezeškijan biračima.

Vrativši se u oči javnosti nakon godina političke izolacije, reformistički tabor predvođen bivšim predsjednikom Mohamadom Hatamijem podržao je Pezeškijana na izborima raspisanim nakon smrti tvrdolinijaškog predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u maju.

Pezeškijanovi stavovi su često bili suprotni Raisijevim. Hamneijev bivši učenik pooštrio je nadzor nad ženama koje se ne pridržavaju pravila oblačenja i zauzeo je oštriju liniju u pregovorima sa svjetskim silama.

Pezeškijan je takođe obećao da će oživjeti posrnulu ekonomiju, uništenu lošim upravljanjem, korupcijom i američkim sankcijama.

Poslanik od 2008. godine, Pezeškijan je sin Azerbejdžana i Kurdkinje i podržava prava svih manjina u Iranu. Često je kritikovao suzbijanje političkog i društvenog otpora u zemlji. Ali neki Iranci vjeruju da on neće moći da donese mnogo promjena zbog snage Hamneija i njegovih saveznika.

Novi predsjednik je 2022. godine zatražio od vlasti objašnjenje u vezi sa smrću Mahse Amini, koja je umrla pod sumnjivim okolnostima u zatvoru nakon što je navodno prekršila pravila oblačenja. Njena smrt izazvala je proteste širom zemlje.

Iran dobio novog predsjednika

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 15:42