Zabranjena korida / - SKRINšOT/JUTJUB
23/07/2024 u 10:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kolumbijski predsjednik proglasio zakon o zabrani održavanja korida

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro proglasio je zakon kojim se zabranjuju koride u zemlji, čime je obilježio kraj prakse priznate u Ustavu kao deo njene kulture.

Pred velikim brojem ljudi okupljenih sinoć u centru Bogote Petro je proslavio potpisivanje tog zakona poznatog kao „Nema više ‘ole‘“, kojim se, prema kolumbijskom predsjedniku, okončava „pravo na ubijanje“ životinja pod „opravdanjem spektakla“.

- Kultura, a još manje sudovi, ne mogu da kažu da je dio kulture ubijati osjetljiva bića, živa bića, radi zadovoljstva - rekao je Petro.

To je bio osvrt na odluku Ustavnog suda iz 2018. kojim je odobreno održavanje korida u gradovima i selima sa tradicijom borbi sa bikovima.

- Ako se zabavljamo ubijanjem životinje, onda ćemo se zabavljati ubijanjem ljudi  -rekao je Petro pred aktivistima za odbranu prava životinja i građanima koji su skandirali „Nema više ‘ole‘“, slogan koji je pratio tok usvajanja predloga zakona usvojenog u Kongresu krajem maja.

Drama tokom koride u BiH: Bik uletio u publiku

Zakon važi za cijelu zemlju a zabranjuje i druge spektakle vezane za borbu s bikovima, dok mjesta gdje su se odigravale koride mogu da budu pretvorene u kulturne prostore. 

- Danas prekidamo dugu istoriju patnji - rekao je je Hezus Merčan, aktivista za prava životinja, praćen aplauzima. 

Zakon stupa na snagu 2027. godine a tokom prelaznog perioda država treba da osigura alternativna zaposlenja za osobe koje direktno ili indirektno zavise od borbi s bikovima i da prilagodi arene za sportske i kulture aktivnosti.

Kolumbija se ovim pridružila spisku južnoameričkih zemalja koje su zabranile koridu Brazilu, Čileu, Argentini, Urugvaju i Gvatemali, piše agencija Frans pres koja dodaje da se borbe s bikovima i dalje organizuju u Ekvadoru, Španiji, Francuskoj, Meksiku, Peruu, Portugalu i Venecueli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 00:12