Меркел боравила у посјети Београду / - интернет
14/09/2021 u 18:36 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комшић: Ангела Меркел доласком код Вучића, прави од Србије „газду” на Балкану

Ако jе циљ правити од Србиjе регионалног шефа, то неће ићи, поручио је хрватски члан предсједништва БиХ

Предсједаваjући Предсједништва БиХ Жељко Комшић изjавио jе да jе подршка Ангеле Меркел на рачун политике Александра Вучића „лош сигнал”, те да се не може од Србиjе правити газда на Балкану, преноси Б92.

– Њемачка канцеларка jе одабрала такав формат сусрета, не знам зашто. Код Вучића jе отишла да му да jош jедном подршку што сматрамо да jе лоше и да шаље лоше сигнале, али то jе тако. Не видим други разлог зашто jе канцеларка ишла Вучићу на ноге осим тога – рекао jе Комшић.

Комшић сматра да се од Србиjе не може правити газда на Балкану и да све земље мораjу имати равноправан третман.

– Од такве озбиљне земље као што jе Њемачка и озбиљне особе као што jе Меркел очекуjете да су добро информисани. Немам дилеме да у институциjама у Берлину недостаjу неке информациjе, само jе питање шта jе циљ те политике. Ако jе циљ правити од Србиjе регионалног шефа, то неће ићи. То сам рекао и Шмиту. Можемо бити jеднаки и само на тоj основи можемо разговарати. Нема више газда на Балкану – рекао jе Комшић.

Комшић, коjи jе недавно критиковао Шмита да се приклонио „једном народу”, односно Хрватима у БиХ, због инсистирања на измјенама Изборног закона, данас jе рекао да високи представник не познаjе баш наjбоље ситуациjу на Западном Балкану и да му за формирање цјеловите слике треба jош неколико пузли.

У то се, казао jе, увјерио и данас, када jе, дошао у чудну ситуациjу, да jе морао високом представнику да обjашњава разлику између инициjативе Отворене Балкан и Берлинског процеса.

– Дотакли смо се овога што се дешава када jе ријеч о односима БиХ и Србиjе, неселективном хапшењу, о томе да Србиjа не испоручуjе ратне злочинце, чак да их скриваjу што ће свакако усложнити развоj односа, тj. ући ћемо у фазу када се нећемо моћи похвалити билатералним односима – навео jе Комшић.

Рекао jе да ће сарађивати са Шмитом, коме jе, како jе казао, потребно jош неко вријеме да склопи цјеловиту слику о дешавањима у БиХ и региону.

– Видјећемо шта ће бити. Договорили смо да останемо у контакту – рекао jе Комшић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:29