Konvencija u Čikagu / - RTS
19/08/2024 u 07:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Konvencija u Čikagu: Demokrate nominuju Kamalu, Bajden se oprašta od stranke

Velikom Nacionalnom demokratskom konvencijom koja se u noći između ponedjeljka i utorka (prema srednjoevropskom vremenu) održava u Čikagu završava se i saga o predsjedničkom kandidatu demokrata na predstojećim izborima.

Kamala Haris će ozvaničiti nominaciju, a dosadašnji prvi izbor stranke Džozef Bajden će je u svom oproštajnom stranačkom govoru podržati. Harisovoj ostaje nešto manje od tri meseca da u kampanji nadmudri republikanskog kandidata Donalda Trampa. Ankete kažu da neznatno vodi.

Nacionalna demokratska konvencija na kojoj se očekuje ozvaničenje nominacije Kamale Haris za predsjedničku kandidatkinju demokrata na novembarskim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama održava se u noći između ponedjeljka i utorka (prema srednjoevropskom vremenu) u Čikagu.

Skup traje četiri dana i očekuje se prisustvo hiljada ljudi koji bi trebalo da ilustruju entuzijazam zbog kandidature Harisove koja je u žižu javnosti dospjela pošto je aktuelni predsjednik Džozef Bajden odustao od trke.

Na samoj konvenciji se očekuje vesela atmosfera, a ispred "Junajted centra" u Čikagu najavljuju se demonstracije zbog nezadovoljstva politkom demokratske administracije prema Izraelu povodom sukoba u Pojasu Gaze. 

Glavni dio programa biće prenošen uživo na svim velikim televizijama, a gledanje će biti omogućeno i preko platformi Hulu, Paramaunt plus, Pikok, Maks i Jutjub.

Oproštajni govor Džozefa Bajdena

Bajden će otvoriti konvenciju govorom koji će ujedno biti i opraštajni. Aktuelni šef države je do prije samo nekoliko nedjelja bio predsjednički kandidat demokrata i očekivalo se da će na konvenciji prihvatiti nominaciju.

Bajden će, kako je najavljeno, u svom govoru insistirati na tome da će predstavljati pretnju po demokratiju u SAD ukoliko bi se bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp vratio u Bijelu kuću.

Očekuje se da će se govornici na konvenciji osvrnuti na Bajdenova dostignuća tokom predsjedničkog mandata, uključujući mjere primijenjene tokom pandemije korona virusa, velike investicije u infrastrukturi i reforme zdravstvene zaštite, navode iz Demokratske stranke.

Tramp dogovorio TV debatu sa Kamalom Haris u septembru

Najavljeno je da će prva dama SAD Džil Bajden i drugi članovi Bajdenove porodice biti prisutni na nacionalnoj konvenciji.

Bivša predsjednička kandidatkinja Hilari Klinton i bivši predsjednici Barak Obama i Bil Klinton takođe će biti govornici. Moguće i Barak Obama.

Guverner Minesote i kandidat za potpredsjednika Tim Volc predstaviće se Amerikancima u srijedu uveče, a poslednjeg dana konvencije obratiće se i Harisova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 04:01