Ilon Mask / - SCREENSHOT/ BT
20/09/2024 u 16:43 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krajnja desnica u EP predlaže Ilona Maska za nagradu za ljudska prava Saharov

Nova, kranje desna i populistička politička grupa u Evropskom parlamentu Patriote za Evropu nominovala je američkog milijardera Ilona Maska za nagradu Saharov.

Nju parlament uručuje osobama koje su se istakle u zaštiti ljudskih prava i slobode govora.

Patriote za Evropu imaju 84 poslanika u Evropskom parlamentu i u toj političkoj grupi najbrojniji su poslanici francuskog Nacionalnog okupljanja, mađarskog Fidesa, češke partije ANO, italijanske Lige i Slobodarske partije Austrije.

Ta politička grupa objavila je na platformi Iks, čiji je vlasnik Ilon Mask, da ga je nominovala za nagradu Saharov jer su „njegova posvećenost slobodi govora, transparentnosti i borbi protiv cenzure, u skladu sa vrednostima slobode i ljudskih prava“.

Evroposlanik saveza Fides-KDNP Andraš Laslo, blizak mađarskim vlastima, objavio je na platformi Iks da da Mask zaslužuje tu nagradu, pošto njegova društvena mreža na jedinstven način brani slobodu govora, preneli su mađarski mediji, prenosi N1.rs.

- Ljudi žele više slobode govora, a ne manje - napisao je Laslo i dodao da bi sve društvene mreže trebalo da teže onom što čini platforma Iks. „Većina se, ipak, umjesto toga odlučuje za više cenzure. Bilo dobrovoljno, ili zato što ih primoravaju vlasti“, napisao je mađarski evroposlanik.

Kadirov optužio Ilona Maska da je daljinski deaktivirao vozilo koje mu je poklonio

Kontroverzni biznismen Mask preuzeo je početkom 2022. godine dotadašnji Tviter i preimenovao ga u Iks, uz najavu da će dati više prostora slobodnom izražavanju mišljenja.

Platforma Iks od tada je izložena brojnim kritikama za širenje dezinformacija, jezika mržnje, ali i za manipulaciju ličnim podacima korisnika. U julu 2024. platforma Iks je i zvanično optužena da ne potuje novi Zakon EU o digitalnim uslugama, što je ujedno bila i prva optužba po tom novom zakonu čiji je cilj da suzbije toksične sadržaje na društvenim mrežama.

Američki predsjednik Džo Bajden je 2022. godine rekao da „Ilon Mask kupuje platformu koja seje laži širom svijeta“, da „više nema urednika u Americi“, i zapitao „kako da očekujemo da deca budu u stanju da shvate koliki je ovde ulog“, prenio je tada Rojters.

Maska je i prošle godine za najveću nagradu EU za ljudska prava, koja se dodjeljuje od 1988. i nosi ime po sovjetskom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu, nominovala grupa krajnje desnice u Evropskom parlamentu Identitet i demokratija (ID).

Nagradu, čiji je prvi laureat bio Nelson Mandela, prošle je godine dodeljena mladoj Iranki Đini Mahsi Amini, koja je nakon hapšenja zbog navodnog kršenja strogih pravila ojdevanja umrla u policijskom pritvoru, i iranskom pokretu „Žene, život, sloboda“. Nagrada se dodeljuje u decembru u Strazburu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 16:43