/ - ФОТО: јутјубе
19/12/2021 u 16:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кристин Ламбрехт: Не може бити да Русија диктира партнерима у НАТО-у њихов став

Она jе додала да се тренутне тензиjе мораjу риjешити на дипломатском нивоу

НАТО ће разговарати о безбjедносним приjедлозима Русиjе, али неће дозволити Москви да диктира воjни став Алиjансе, изjавила jе данас Кристин Ламбрехт (Цхристине Ламбрецхт), њемачка министарка одбране, током посjете њемачким трупама у Литваниjи.

Москва jе jуче поставила листу захтjева за Запад коjи укључуjе повлачење батаљона НАТО-а из Пољске и Естониjе, Летониjе и Литваниjе, некада у саставу Совjетског Савеза. Русиjа, такође, захтиjева правно обавезуjућу гаранциjу да ће НАТО одустати од било какве воjне активности у источноj Европи и Украjини и ефективни руски вето на будуће чланство Украjине у НАТО, што jе Запад већ искључио.

- Разговараћемо о руским приjедлозима. Али не може бити да Русиjа диктира партнерима у НАТО-у њихов став, и то jе нешто што ћемо врло jасно истаћи у разговорима сљедеће недjеље на Савjету НАТО-а - рекла jе Ламбрехтова новинарима у Рукли током своjе прве посjете њемачким трупама у иностранству.

Она jе додала да се тренутне тензиjе мораjу риjешити на дипломатском нивоу, али исто тако и путем кредибилног одвраћања. Запад jе заприjетио оштрим економским санкциjама Русиjи уколико Москва ескалира своjе воjно присуство на граници Украjине. Москва каже да само одговара на приjетње своjоj безбjедности из све ближих односа Киjева са НАТО-ом.

Говорећи данас заjедно са Ламбрехтовом, литвански министар одбране Арвидас Анусаускас jе рекао да НАТО не смиjе да дозволи Москви да подиjели Европу на сфере утицаjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:22