Лавров / Фото: © РИА Новости/POOL
12/04/2022 u 11:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лавров: На Косову је могла проћи независност без референдума, на Криму не

Сукобе у Бучи и Kрематорску руски шеф дипломатије је назвао провокацијом

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров јуче је дао интервју за државну телевизију Русија 24, у ком је казао да се став Русије промијенио и да више неће бити прекида ватре због преговора.

Међутиим, помало је испод радара прошла Лавровљева изјава о правим циљевима инвазије на Украјину.

Руски министар спољних послова је казао да напад на Украјину има за циљ да прекине пут ка "потпуној доминацији САД-а и других западних држава".

- Наша специјална војна операција осмишљена је да стане на крај безобзирном ширењу и непромишљеном путу према потпуној доминацији Сједињених Држава и остатка западних земаља које су под њима у међународној арени - истакао је Лавров. 

Лавров је утврдио да се "таква доминација гради уз груба кршења међународног права".

- На Kосову је без референдума могуће признати независност, али на Kриму, као резултат референдума, који су посматрале стотине објективних представника страних земаља, јавности страних земаља, то је немогуће. У Ираку, десет хиљада километара од Сједињених Држава, замислили су пријетњу њиховој америчкој сигурности, бомбардовали су је, нису нашли никакву претњу, а нису се чак ни извинили. А кад су неонацисти и ултрарадикали на нашим границама, стварају се десетине биолошких лабораторија по узору на Пентагон, спроводе некакви експерименти који су првенствено усмјерени на стварање биолошког оружја - пронађени су документи који не остављају никакву сумњу у то - онда је ова пријетња на нашим границама, а не преко океана - навео је он. 

Извјештаје о сукобима у Бучи и Kрематорску поновно је назвао монтиранима и провокацијом, а такође је изјавио је да дио људи у расцјепканом Донбасу "годинама живи под неонацистима".

Русија је 24. фебруара покренула инвазију на Украјину и борбе и даље трају.

Према процјенама Ројтерса, у сукобима је до сада погинуло најмање 24.000 људи, а око 11 милиона људи је избјегло. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 10:23