Hasan Nasralah / - FOTO: PRINTSKRIN
05/01/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lider Hezbolaha: Neminovan odgovor na ubistvo drugog čovjeka Hamasa

Ne možemo ćutati o nasilju ovakvih razmjera jer bi to značilo da će čitav Liban biti izložen u budućnosti. Naši borci sa svih graničnih područja odgovoriće na to opasno nasilje, kazao je Nasralah

Vođa proiranskog libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je danas da je neizbježan odgovor na izraelski napad na uporište te šiitske organizacije u predgrađu Bejruta, u kojem je ubijen drugi čovjek palestinskog Hamasa.

Nasralah, čiji ekstremistička organizacija svakodnevno izvodi napade na Izrael iz južnog Libana, rekao je u televizijskom obraćanju da je taj napad "ozbiljan" i da je odgovor "neminovan", prenosi Frans pres.

- Ne možemo ćutati o nasilju ovakvih razmjera jer bi to značilo da će čitav Liban biti izložen u budućnosti. Naši borci sa svih graničnih područja odgovoriće na to opasno nasilje - kazao je Nasralah, prenose agencije.

U napadu koji se pripisuje Izraelu, izvedenom na kancelariju Hamasa u utorak uveče, poginulo je šest zvaničnika te organizacije koja je saveznik Hezbolaha, uključujući njenog drugog čovjeka Saleha al-Arurija.

Dan poslije napada, Nasralah je rekao da ubistvo neće proći nekažnjeno, ali nije ulazio u detalje.

Napad na kancelariju Hamasa je prvi na predgrađe glavnog grada Libana od 7. oktobra, kada je počeo najnoviji rat Izraela i palestinskih ekstremista koji vladaju Pojasom Gaze.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, za koji su ga Hamas, Hezbolah i vlada Libana odmah optužili. Neimenovani američki zvaničnik takođe je nagovestio da je riječ o "izraelskom udaru".

Sukobi Izraela i Hezbolaha, koji tvrdi da djeluje u znak solidarnosti sa Hamasom u Gazi, ograničeni su na pogranična područja južnog Libana.

Liban je danas podnio žalbu Savjetu bezbjednosti UN, optuživši Izrael za ubistvo Al-Arurija. U žalbi, koja ima simbolički značaj, ubistvo je označeno kao "najopasnija faza" izraelskih napada na Liban, prenijeli su izraelski mediji.

U žalbi se tvrdi da je Izrael ispalio šest raketa koje su ubile Al-Arurija i druge operativce Hamasa, i da Izrael koristi libanski vazdušni prostor za izvođenje napada na Siriju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:19