Stigao uragan ”Milton” / screenshot YT
09/10/2024 u 20:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(LIVE VIDEO) Stigao uragan "Milton", građani pozvani da se hitno evakuišu, u pitanju su život i smrt

Uragan "Milton", pete, najjače, kategorije zahvatio je područje američke države Floride. Nazivaju ga "olujom vijeka", a američki predsjednik Džo Bajden pozvao je građane da se pod hitno evakuišu, radi se o životu i smrti.

Službenici jednog okruga na Floridi upozorili su svojih 500.000 stanovnika da im je ovo posljednja prilika da pronađu sklonište.

- Nakon toga, moraćete sami pronaći put do skloništa ili biti spremni da sami preživite oluju - navedeno je u izjavi okruga Pasco.

Direktorka službe za hitne situacije u obližnjem okrugu Pinelas Keti Perkins izjavila je:

- To je to, ljudi. Svi koji su bili pogođeni uraganom Helena, ovo će biti nokaut. Morate otići, i to odmah. Svi u zalivu Tampa moraju da pretpostave da ćemo biti u samom središtu udara.

Na konferenciji za novinare u Tallahasseeju, guverner Ron DeSantis izjavio je: "Nažalost, bit će žrtava - ne mislim da to možemo izbjeći."

Očekuje se ogroman talas plime i oseke do 4,5 metara između Tampe i grada Port Šarlota, rekao je Majkl Brenan, direktor Nacionalnog centra za uragane.

https://www.tiktok.com/@disaster..3338/video/7423747017647656235?is_from_webapp=1&sender_device=pc

Govoreći nakon Bajdena i Kamale Haris, Brenan je rekao da bi bujične i urbane poplave mogle da se nastave preko noći i u četvrtak. Šesnaest ljudi je poginulo u poplavama u istoj oblasti tokom uragana Ian 2022. godine.

Bajden pozvao stanovnike Floride da se evakuišu, "Milton" može postati "istorijska oluja"

Odgovarajući na pitanje predsednika Bajdena, Brenan je rekao da će Tampa biti posebno ranjiva na oluju, jer bi pomjeranje od samo nekoliko kilometara moglo da pošalje opasan plimni talas direktno u grad.

Predviđena devastacija uragana Milton na Floridi mogla bi da ima talasan efekat na širu američku privredu – utičući na radna mjesta, putovanja, proizvodnju, maloprodaju, stanovanje i druge faktore.

Miltonovi jaki vjetrovi počeli su da podižu nivoe vode više nego što bi trebalo da bude.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 20:48