Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
04/06/2024 u 20:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

London: Nekoliko bolnica na meti sajber napada – otkazane operacije i transplantacije

Nekoliko bolnica u Londonu pogođeno je sajber napadom koji onemogućava pristup podacima neophodnim za transfuzije i rukovanje krvnim produktima, kao i rezultatima sa odjeljenja za patologiju, pa su u tri bolnice otkazane operacije, a u dvije transplantacije.

Kako prenosi BBC, pet bolnica moralo je da otkaže sve specijalističke kardio-vaskularne i pulmološke preglede, zbog nemogućnosti pristupa podacima sistema britanskog državnog zdravstva.

Bolnice su počele da šalju pacijente kojima je neophodna hitna medicinska pomoć ili operacije u obližnje medicinske ustanove, koje nisu pogođene napadom.

Uprava koja rukovodi napadnutim bolnicama potvrdila je da su one meta sajber napada, koji u potpunosti blokira pristup elektronskom sistemu zdravstvene zaštite, sve dok se ne plati otkup.

Poslednji uspješan napad ove vrste na britansko državno zdravstvo dogodio se 2017. godine i tada nikakav novac nije plaćen, podsjeća RTS.

Šteta za državno zdravstvo tada je iznosila više stotina miliona funti, pošto je otkazano nekoliko stotina hiljada pregleda i operacija.

Kolika je šteta ovoga puta, rano je procijeniti dok je napad u toku.

Bivši rukovodilac bolničkim trustom podsjetio je u intervjuu za britanski radio ABC da je državno zdravstvo tijesno povezano sa obavještajnim službama, kao i da one nedjeljno u prosjeku spriječe oko 2.000 sajber napada na taj sektor.

Google će koristiti AI za poboljšanje sajber bezbjednosti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 10:38