Aleksandar Lukašenko / - EPA
30/07/2024 u 22:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lukašenko pomilovao Njemca osuđenog na smrt

Aleksandar Lukašenko pomilovao Njemca osuđenog na smrt - saopštila predsjednička kancelarija u Minsku.

Njemački državljanin Rika K. je na adresu predsjednika Bjelorusije uputio molbu za pomilovanje, saopštila je bjeloruska tajna služba KGB. Aleksandar Lukašenko, čovjek koji se smatra poslednjim evropskim diktatorom sada je (utorak, 30. juli) ukinuo smrtnu presudu.

Ovaj 29-godišnji Njemac osuđen je u 24. juna na smrt, između ostalog, zbog navodne plaćeničke vojne aktivnosti i terorizma u ime ukrajinske tajne službe SBU. Bjelorusija, koja se smatra diktaturom, poslednja je država u Evropi koja izvršava međunarodno kontroverznu smrtnu kaznu, naime pucanjem u vrat.

Bjeloruska državna televizija nedavno je Njemca prikazala na video snimku u kome se on izjasnio krivim i tražio milost.

Lukašenko najavio smirivanje tenzija na granici sa Ukrajinom

MIP u Berlinu: Odnos prema tom čovjeku bio je „nepodnošljiv“

Prema pisanju bjeloruskih medija, Rik K. je, između ostalog, priznao da je fotografisao vojne objekte u ime ukrajinske službe bezbjednosti SBU, prenose njemački javni servis ZDF i njemačka agencija dpa, prenosi N1.rs.

Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu osudilo je smrtnu kaznu i saopštilo da njemački državljanin ima kontakt sa njemačkim konzulatom. Odnos prema tom čovjeku bio je „nepodnošljiv“, navodi se iz ministarstva u Berlinu, prenosi agencija dpa.

Berlin, međutim, nije komentarisao informaciju bjeloruskog Ministarstva spoljnih poslova da je Minsk dao predlog za rešavanje ovog slučaja.

Šta je tražio Lukašenko za pomilovanje?

Bjeloruska opozicija pretpostavlja da Lukašenko traži visoku cijenu za ovo pomilovanje. Na primjer, Lukašenko bi – u ime šefa Kremlja Vladimira Putina, od koga politički i ekonomski zavisi – mogao da zatraži oslobađanje Ruskog državljanina koji je osuđen za ubistvo u bjerlinskom Tirgartenu.

Bolničar, za koga se navodi da je poslednji put radio u Salcgiteru u Njemačkoj, uhapšen je u Bjelorusiji početkom novembra 2023. godine, saopštio je bjeloruski centar za ljudska prava Vjasna.

Istovremeno, ruski opozicioni advokati i aktivisti izvjestili su da je tamo nekoliko političkih zatvorenika premješteno na nepoznatu lokaciju – uključujući nekoliko poznatih slučajeva.

Šest opozicionara zatvorenih u Rusiji prebačeno na nepoznate lokacije

Kako javlja agencija afp, najmanje šest političkih zatvorenika u Rusiji premješteno je na nepoznate lokacije. Prema advokatima i organizacijama za ljudska prava, među njima su i opozicioni političari i aktivisti koji su protestovali protiv ruske vojne ofanzive u Ukrajini.

U ruskom sistemu zatvora su transferi zatvorenika generalno netransparentni, ali nestanak nekoliko zatvorenih opozicionara – u isto vrijeme – veoma je rijetko i podstaklo je spekulacije o razmjeni zatvorenika.

Advokati zatvorenog opozicionog političara Ilje Jašina objavili su u utorak preko njegovog Telegram kanala da je Jašin odveden iz kaznene kolonije u Smolenskoj oblasti na zapadu zemlje „na nepoznatu lokaciju“.

Rođaci Lilije Čaniševe i Ksenije Fadejeve su takođe rekli da su premaštene i te dvije bivše saradnice kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je umro u zatvoru. Zatvorski službenici su odbili da odgovore na pitanja advokata o tome gdje se onenalazi i razlogu za premeštaj.

Među prebačenim zatvorenicima je i Kevin Lik (18) njemački Rus, osuđen za izdaju, prenio je nezavisni sajt Sotavision.

Osim toga, prema pisanju organizacije za ljudska prava Memorijal, Oleg Orlov je odveden iz svoje kaznene kolonije na nepoznatu lokaciju. Orlov je bio kopredsjedavajući te organizacije, dobitnice Nobelove nagrade za mir 2022.

Nejasno je i gde se nalazi umjetnica Aleksandra Skočilenko, koja je osuđena na sedam godina zatvora zbog toga što cjedulje sa cenama u supermarketu koristila za poruke protiv ofanzive u Ukrajini.

- Očigledno se suočavamo sa razmjenom zatvorenika velikih razmjera - napisala je na svom Telegram kanalu Tatjana Stanovaja ruska politikološkinja koja živi u egzilu.

SAD pregovaraju o razmjeni zatvorenika sa Rusijom kako bi obezbjedile oslobađanje američkog novinara Evana Gerškoviča, koji je u julu osuđen na 16 godina zatvora, prenosi afp.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 15:08