Aleksandar Lukašenko / - SHUTTERSTOCK
02/07/2024 u 21:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lukašenko: Trupe stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je pojačano obezbjeđenje državne granice.

On je saopštio da su određene trupe stavljene  u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

-Snage za specijalne operacije i druge izviđačke jedinice su raspoređene: beloruska vojska je blokirala pravce mogućeg kretanja neprijatelja. Prije godinu dana smo sproveli obuku, ispostavilo se da nije bilo uzaludn - istakao je Lukašenko na svečanom skupu povodom Dana nezavisnosti, prenosi agencija Belta.

Lukašenko imenovao novog ministra spoljnih poslova i šefa administracije

Pored toga, dodao je, vazduhoplovne snage i snage PVO i Belorusije i Rusije su u stanju visoke borbene gotovosti, prenosi B92.

-Raketni sistemi Polonez i Iskander su dovedeni na poziciju. Bez crvenih linija udarajte svim vrstama oružja- poručio je bjeloruski lider, napominjući da se nada da do sukoba ipak neće doći.

Prema njegovim riječima, Belorusija je zatvorila južnu granicu sa Ukrajinom i zapadnu granicu sa Evropskom unijom i prati situaciju kako bi "spriječila bilo kakav nadzor, kao što se dešavalo u njenoj istoriji".

Predsjednik Bjelorusije je podvukao da Minsk neće dozvoliti nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom, a, kako je dodao, ti sukobi nisu potrebni ni Kijevu.

- Garantujem da nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom nećemo dopustiti. Neće ih biti i nisu nam potrebni. Ali još više oni nisu potrebni Ukrajini... Zašto da otvaraju još 1.500 kilometara fronta - rekao je Lukašenko.

On je naveo da ukrajinski dronovi prenose eksploziv za terorističke napade u Rusiji, ali Minsk i Moskva i dalje obuzdavaju te napade.

- Branićemo se i odbraniti od ovih bespilotnih letjelica. Ne želimo više da se eksplozije poput one u Krokusu ponavljaju u našoj bratskoj zemlji... Zamolio bih Ukrajince da se ne šale i da se ne igraju vatrom - rekao je Lukašenko.

On je naveo da su bjeloruske snage bezbjednosti blokirale južnu i zapadnu granicu i da prate situaciju kako bi spriječile "greške".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 21:03