Gasovod, ilustracija / - JJ-YING-4XVAZN8_WHO-UNSPLASH
23/07/2024 u 21:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mađarska najavila blokadu EU fondova: Ukrajina da dozvoli da ruska nafta prođe preko njene teritorije

Mađarska će blokirati fondove EU za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu sve dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije "Lukoil" prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova.

Slovačka i Mađarska saopštile su ranije ovog mjeseca da su prestale da dobijaju naftu iz "Lukoila" preko naftovoda Družba nakon što je Ukrajina prošlog mjeseca uvela zabranu tranzita za proizvode ruske kompanije, prenoisi Blic.rs.

Takođe, kako bi odgovorilo na nastalu situaciju, mađarsko ministarstvo energetike formiralo je radnu grupu za bezbjednost snabdijevanja, koja je "razmotrila dosadašnje i moguće naredne korake", navodi se u saopštenju ministarstva.

Orban se sastao s Putinom: Osude stigle iz Kijeva i evropskih lidera i zvaničnika

- Dok Ukrajina ne rješi ovo pitanje, svi mogu zaboraviti na isplatu 6,5 milijardi eura iz Evropskog mirovnog fonda (EPF) kao kompenzaciju za pošiljke oružja - rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenosi televizijski kanal ATV.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Kijev tvrdi da je blokirao "Lukoil" naftu, ali da se ukupan protok kroz cjevovod, koji koriste i drugi dobavljači, nije smanjio.

Gasovod Družba, koji povezuje Rusiju sa zemljama bivšeg socijalističkog bloka u istočnoj Evropi, nastavio je da radi tokom više od dvije godine rata u Ukrajini čak i kada je Evropska unija prekinula druge izvore energije iz Rusije.

Mađarska je ostala posebno zavisna od ruske nafte i tvrdi da bez nje ne može snabdevati svoje rafinerije.

(Jutarnji list)

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 10:32