Ilustracija / - -FOTO: UNSPLASH - AJ COLORES POLICIJA
21/09/2024 u 18:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mađarska obavještajna služba obavila razgovor sa direktorkom kompanije povezane sa pejdžerima

Mađarske obavještajne službe obavile su nekoliko razgovora sa izvršnom direktorkom BAK Konsaltinga, kompanije sa sjedištem u Budimpešti, koja je povezana sa eksplozijama pejdžera u Libanu, saopštila je mađarska vlada.

Tajvanska firma za pejdžere "Gold Apolo" saopštila je u srijedu da je model pejdžera koji je korišćen u detonacijama u Libanu napravio "BAK Konsalting", dodajući da je samo licencirala svoj brend toj kompaniji i da nije bila uključena u proizvodnju uređaja, prenio je Rojters.

Kristijana Barsonji Arčidijakono (49), koja ima italijansko i mađarsko porijeklo i koja je izvršna direktorka i vlasnica BAK Konsaltinga, rekla je za En-Bi-Si njuz ranije ove nedelje da nije napravila pejdžere i da je ona "samo posrednica".

Mađarske obavještajne agencije sprovode istragu od srijede i nekoliko puta su razgovarale sa Barsonji Arčidijakono, saopštila je pres služba mađarske vlade, prenosi RTS.

Hezbolah dijelio pejdžere nekoliko sati prije eksplozija uvjereni u bezbjednost

Kancelarija za zaštitu ustava (AH), jedna od mađarskih obaveštajnih agencija, ponovila je ranije saopštenje vlade u kome se navodi da pejdžeri koji su korišćeni u masovnim detonacijama nikada nisu bili u Mađarskoj.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana, takođe, je ranije saopštila da je BAK Konsalting "trgovinsko-posrednička kompanija, koja nema proizvodnu ili drugu lokaciju u Mađarskoj".

U utorak su eksplodirali pejdžeri a u sredu toki-voki uređaji koje su koristili pripadnici Hezbolaha.

Ukupan broj poginulih u tim napadima porastao je na 39, a više od 3.000 ljudi je povrijeđeno. Vjeruje se da je napade izveo Izrael, koji nije niti potvrdio niti negirao umešanost.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 18:04