Nikolas Maduro / - EPA
29/07/2024 u 09:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Maduro je proglasio pobjedu

Predsjednik Nikolas Maduro pobedio je na predsjedničkim izborima u Venecueli, prema djelimičnim rezultatima koje je objavilo izborno veće.

Šef Nacionalnog izbornog vijeća (CNE) Elvis Amoroso, koji je blizak saveznik Madura, rekao je da je nakon prebrojanih 80 odsto glasova predsjednik Maduro imao 51,20 odsto glasova, u poređenju sa 44,02 odsto za njegovog glavnog rivala.

Opozicija Venecuele optužila je za "široko rasprostranjenu prevaru u brojanju glasova" i obećala da će osporiti rezultate. Ujedinila se iza kandidata Edmunda Gonzalesa u pokušaju da svrgne Madura poslije 11 godina na vlasti.

Opozicija je rasporedila hiljade posmatrača na biračka mjesta širom zemlje kako bi sami mogli da prebroje svoje glasove. Međutim, portparolka koalicije koju predvodi Gonzales rekla je da su njihovi posmatrači bili "primorani da odu" sa mnogih biračkih mjesta.

Opozicija je takođe pozvala pristalice da bdiju na biračkim mjestima kako bi pratili proces prebrojavanja u „odlučujućim satima“ nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Istraživanja javnog mnjenja dala su Gonzalesu veliku prednost u odnosu na Madura.

Mnogi glasači su rekli da žele promjene nakon 25 godina vladavine PSUV socijalističke partije - prvo pod pokojnim predsjednikom Ugom Čavezom, a nakon njegove smrti pod Nikolasom Madurom.

Glasanje u Venecueli je elektronsko. Birači na glasačkoj mašini pritiskaju dugme koje je dodijeljeno njihovom željenom kandidatu. Elektronski rezultati se šalju u centralu CNE-a, ali mašina štampa i papirnu priznanicu, koja se zatim stavlja u glasačku kutiju.

Po zakonu, stranke mogu poslati svjedoke na prebrojavanje ovih papirnih potvrda, koje se vrši na svakom biračkom mjestu. Opozicija je saopštila da joj je dat pristup manje od trećine štampanih računa.

Njihov plan je bio da prate te rezultate kako bi videli da li su u skladu sa rezultatima koje je objavio CNE.

Američki Edison Research predvideo je u izlaznoj anketi 65 odsto glasova za Gonzalesa i 31 odsto za Madura. Anketa venecuelanske kompanije Meganalisis predviđala je tek 14 odsto glasova za aktuelnog predsjednika i 65 odsto glasova za opozicionog kandidata. 

Liderka opozicije Marija Korina Mačado pozvala je vojsku da se suprotstavi rezultatima.

- Poruka vojsci. Narod Venecuele je odlučio: ne želi Madura - napisao je Mačado na mreži Iks. "Vrijeme je da se krene na pravu stranu istorije. Sada imate šansu."

Venecuelanska vojska podržava predsjednika Madura, a vojni zvaničnici nisu javno naznačili da su odlučili da mu uskrate podršku, primjećuje Rojters.

Ministar odbrane general Vladimir Padrino izjavio je da će oružane snage poštovati izborne rezultate.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:09