Емануел Макрон / - архива
17/03/2022 u 08:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон и даље води у анкетама пред предсједничке изборе у Француској

Предсједнички избори у Француској заказани су у два круга, 10. и 24. априла и ове године се поклапају са француским шестомјесечним предсједавањем Савјетом Европске уније

Мање од мјесец дана од првог круга предсједничких избора у Француској, актуелни предсједник, центриста Емануел Макрон и даље води са подршком 30 одсто бирача, пренијела је француска онлајн телевизија БФМТВ резултате најновијег истраживања јавног мњења.

Према анкети удружења Харис, Макрон остаје фаворит и далеко је испред кандидаткиње екстремне деснице Марин Ле Пен, која би освојила 19,5 одсто гласова и кандидата радикалне љевице Жан-Лика Меланшона са 13,5 одсто.

Према резултатима ранијих анкета, чини се да би Макрон и Ле Пенова могли да уђу у други круг избора, чиме би се поновила ситуација као пре пет година. Тада су обоје ушли у други круг и Макрон је убједљиво побиједио своју екстремно десничарску противницу Марин Ле Пен, пренио је БФМТВ.

Други кандидат екстремне деснице Ерик Земур пао је у анкетама и на четвртом је мјесту са 11 одсто гласова. Такође је пала у анкетама и кандидаткиња деснице Валери Пекрес са 10,5 одсто гласова.

Предсједнички избори у Француској заказани су у два круга, 10. и 24. априла и ове године се поклапају са француским шестомјесечним предсједавањем Савјетом Европске уније.

Као и многи француски медији, БФМТВ наглашава да анкете не представљају прогнозу исхода избора, већ указују на тренутни однос снага и став јавног мњења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 05:48