Емануел Макро / - фото принтскрин
15/09/2021 u 06:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Макрон најавио мјере које би полицију учиниле транспарентнијом

Ново тијело састављено од посланика из Народне скупштине и Сената биће задужено за процјену полицијских радњи, рекао је Макрон

Француски предсједник Емануел Макрон најавио је мјере које би требало да учине полицију транспарентнијом у погледу почињених грешака, што подразумијева објављивање извјештаја о интерних истрагама и формирање парламентарног надзорног тијела.

Макронов говор у полицијској школи у Рубеу, на сјеверу Француске, услиједио је након вишемјесечних националних консултација о неопходним промјенама у полицији, након оптужби за насиље и расизам, преноси агенција АП.

- Када постоје прекршаји, они морају довести до санкција. Када постоје проблеми, морају добити одговор - рекао је Макрон.

Француски предсједник је рекао да нема разлога за страх због веће транспарентности полиције, као и да ће сада бити објављени извјештаји међународних истрага о наводима о злоупотребама и недоличном понашању полиције.

Осим тога, ново тијело састављено од посланика из Народне скупштине и Сената биће задужено за процјену полицијских радњи, рекао је Макрон.

У свом говору, француски предсједник је такође настојао да одговори на захтјеве полицијских синдиката за дјеловање у областима укључујући побољшање обуке службеника, смањење папирологије и повећање њиховог присуства на терену.

Он је поручио да ће се буџет Министарства унутрашњих послова следеће године побољшати за 1,5 милијарди еура.

Националне консултације о полицији биле су подстакнуте објављивањем видео-снимка крајем прошле године, на којем се види како је полицајац претукао музичког продуцента Мајкла Зеклера, користећи пендрек и сузавац без очигледног разлога.

У то вријеме, Макрон је рекао да се осјећа "посрамљено" и "шокирано" због тог догађаја, иако је негирао да су расизам или насиље системски на снази.

Тада је отворена судска истрага о полицијским радњама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

25. septembar 2021 09:22