Меркел / - РТС
13/10/2021 u 07:48 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Меркел: Не смијемо дозволити да Авганистан пропадне

Наравно, никада ниjе лако подвући црту, али гледати како 40 милиона људи тоне у хаос jер нема електричне енергиjе или финансиjског система, то не може и не смије бити циљ међународне заjеднице", рекла jе Меркел

Њемачка канцеларка Ангела Меркел jе на виртуелном самиту Г20, на коме се разговарало о кризи у Авганистану, упозорила међународну заjедницу да не смије дозволти да Авганистан пропадне.

Лидери земаља, међу коjима и амерички предсједник Џо Баjден, нагласили су да помоћ треба пружати преко независних међународних организациjа, а не директно талибанима, пише Би-Би-Си.

Она jе рекла да нико ништа не добиjа ако се уруши читав монетарни или финансиjски систем у Авганистану.

"Тада се више не може пружати хуманитарна помоћ. Наравно, никада ниjе лако подвући црту, да тако кажем, али гледати како 40 милиона људи тоне у хаос jер нема електричне енергиjе или финансиjског система, то не може и не смије бити циљ међународне заjеднице", рекла jе Меркел.

Канцеларка jе такође рекла да талибани мораjу омогућити приступ свим тијелима УН коjа достављаjу помоћ и нагласила потребу да се поштуjу права жена и дјевоjчица.

Обећања о помоћи Авганистану су већ дата, а предсједница Европске комисиjе Урсула фон дер Лаjен обећала jе милиjарду еура Авганистану и сусједним земљама коjе ће прихватити авганистанске избјеглице.

Меркелова jе потврдила обећање Њемачке да ће донирати 600 милиона еура Авганистану.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 03:50