Меркел и Вучић / - фото: РТС/ПРИНТСКРИН
13/09/2021 u 19:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркел: Постоjи забринутост у погледу проширења ЕУ

Берлински процес не треба да замиjени процес приступања ЕУ, већ њима треба повезивати различите земље Западног Балкана, додала jе Меркел

Говорећи о проширењу ЕУ, њемачка канцеларка Ангела Меркел навела jе да постоjи извjесна забринутост у погледу проширења ЕУ.

– Знам да jе перцепциjа да процес тече споро и да европска страна смишља нове захтjеве, али видимо резултате и напредак – казала jе Меркелова у Београду, након састанка са предсjедником Србиjе Александром Вучићем.

Канцеларка Меркел, коjа послиjе Београда иде у Тирану, гдjе ће се састати са премиjерима земаља Западног Балкана, као и са предсjедником Владе Црне Горе Здравком Кривокапићем, јављају медији из региона.

Истичући да ће сjутра бити у Албаниjи, Меркел jе рекла да важну улогу у вези са приближавањем ЕУ има процес коjи jе започет 2014. године – а то jе Берлински процес. „Важно jе да ту видимо корак по корак резултате – рекла jе Меркел.

– Берлински процес не треба да замиjени процес приступања ЕУ, већ њима треба повезивати различите земље Западног Балкана – додала jе Меркел.

На почетку заjедничке конференциjи за новинаре, предсjедник Србиjе захвалио jе канцеларки Ангели Меркел на свему што jе учинила за Западни Балкан и Србиjу.

– Код нас захвалност не траjе кратко и говорићемо исто и када не буде канцеларка – рекао jе Вучић.

Он jе рекао да jе са њемачком канцеларком разговарао о европским интеграциjама Србиjе и региона, усклађености спољне политике Србиjе са политком Европске униjе, о конкретним резултатима Берлинског процеса... 

Меркелова jе рекла да jоj jе драго драго што jе дошла у Србиjу и што су ових година дошли до односа пуног повjерења и низа резултата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:57