Ангела Меркел / - ФОТО: РТС
25/09/2021 u 22:03 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркелова: Лашет мора бити канцелар да би Њемачка остала стабилна

Њемци ће сјутра бирати чланове доњег дома савезног парламента, Бундестага, коjи има 598 мјеста, а некада и више. Око 60,4 милиона пунољетних Њемаца има прилику да сјутра изађе на изборе

Одлазећа њемачка канцеларка Ангела Меркел подржала jе кандидата своjе странке Армина Лашета на сутрашњим изборима, коjе многи сматраjу jедним од наjнеизвјесниjих у историjи Немачке.

На последњем митингу ЦДУ-а, у родном граду Лашета, присуствовала jе и Ангела Меркел коjа га jе похвалила као „градитеља мостова међу људима”.

– Да би Њемачка остала стабилна, Армин Лашет мора да буде канцелар, а ЦДУ и ЦСУ мораjу бити наjjача снага – рекла jе Меркел, преносе „Новости”.

Шездесетогодишњи Лашет кандидат Меркелине ЦДУ-ЦСУ коалициjе заостаjе за противкандидатом социjалдемократом Олафом Шолцом у утрци за канцелара, показуjу последње предизборне анкете.

Према последњим резултатима Шолцов СДП има 26 одсто подршке, док Лашетови конзервативци имаjу 25 одсто, преноси Би Би Си.

У утрци за гласове Шолц, актуелни њемачки министар финансиjа, рекао jе да jе вријеме за нови почетак Њемачке након 16 година проведених са Меркеловом на врху.

– Потребна нам jе промјена Владе и желимо владу коjу води СДП – поручио jе он.

Осим њих двоjице у трци jе и jедна жена, предсједница Зелене партиjе Аналена Бербок.

Због броjних поплава коjе су Њемачку погодиле у jулу, али и великог броjа пожара широм Европе, питање климатских промјена биће jедно од наjважниjих на сутрашњим изборима, па многи сматраjу да jе управо то кец у рукаву Бербокове.

Гласање у земљи са наjстабилниjом економиjом у Европи, помно се прати широм свијета.

Њемци ће сјутра бирати чланове доњег дома савезног парламента, Бундестага, коjи има 598 мјеста, а некада и више. Око 60,4 милиона пунољетних Њемаца има прилику да сјутра изађе на изборе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:23