Лого Фејсбука / - Фото: EDUKACIJA.RS
07/02/2022 u 18:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мета пријети: Феjсбук и Инстаграм ћемо повући из Европе

У jулу 2020. године механизам преноса личних података европљана у Сjедињене Америчке Државе или такозвани „штит приватности“ jе проглашен неказонитим

Компаниjа Мета разматра повлачење са европског тржишта, ако више не буде могла да размењуjе, чува и обрађуjе податке европских корисника са Сjедињеним Америчким Државама, пише Блумберг.

Мета наводи у поднеску коjи jе поднела Комисиjи за хартиjе од вредности (СЕЦ) у САД да размишља о повлачењу са европског тржишта и да ће све зависити од „Шремс ИИ“ пресуде.

У jулу 2020. године механизам преноса личних података европљана у Сjедињене Америчке Државе или такозвани „штит приватности“ jе проглашен неказонитим.

Ово jе закон САД-а коjи jе америчким властима дао право да прикупљаjу личне податке о субjектима у Европскоj униjи без адекватних заштитних мера. “Штит приватности” jе на на снази и у Србиjи.

Ипак, Фејсбук прети да ће се jедноставно потпуно повући из Европе ако више не буде у могућности да дијели податке о европским корисницима са своjим америчким операциjама, апликациjама и дата центрима.

Док Европски суд правде наводи да су лични подаци мање заштићени у Сjедињеним Државама него у Европи, Фејсбук каже да ће заустављање трансатлантског преноса података имати разоран утицаj на његове могућности циљаног онлаjн оглашавања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:08