Мигранти на бјелоруско-пољској граници / -Спутњик
10/01/2022 u 13:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мигранти опет покушали силом да уђу у Пољску из Бјелорусије

У подручју Черемхи и Шудзјалова странци и припадници бјелоруских специјалних служби бацали су камење и петарде на пољске патроле - наводи се у саопштењу Пограничних снага Пољске

Мигранти настављају са покушајима да силом пређу бјелоруско-пољску границу, саопштили су у Варшави.

- У подручју Черемхи и Шудзјалова странци и припадници бјелоруских специјалних служби бацали су камење и петарде на пољске патроле - наводи се у саопштењу Пограничних снага Пољске.

У ресору су додали да је њихова службеница задобила повреде главе и да је хоспитализована.

За последња 24 часа Пољаци су забиљежили 49 покушаја илегалног преласка границе.

Мигрантска криза на граници Бјелорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка прошле године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до бјелоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција.

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи бјеже од рата.

У Бјелорусији су отворили транспортно-логистички центар за смјештај миграната, који се налази недалеко од граничног прелаза. Неки од избјеглица се враћају у домовину како организованим летовима, тако и индивидуално. Према званичним подацима, крајем прошле године у кампу се налазило око 600 избјеглица.

(Спутњик)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:30