Маjкл Стаjнхарт / - Википедија
08/12/2021 u 11:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милиjардер и колекционар Маjкл Стаjнхарт мора да врати антиквитете вриједне 70 милиона долара

Међу 180 предмета коjих jе био принуђен да се одрекне jе и Ритон са jеленском главом - античка посуда за пиће из 400. године прије нове ере вриједна 3,5 милиона долара

Амерички милиjардер добио jе доживотну забрану да купуjе антиквитете пошто jе истрага показала да су предмети коjе поседуjе били предмет пљачке или криjумчарења.

Маjкл Стаjнхарт склопио jе нагодбу са тужилаштвом да им преда умјетничке предмете вриједне 70 милиона долара, како не би против њега био покренут кривични поступак.

Забрана куповине какву jе добио оваj власник инвестиционог фонда прва jе те врсте, рекао jе тужилац.

Испоставило се да се многим антиквитетима не зна поријекло, додаjе.

Стаjнхарт негира да jе починио кривично дјело и нагодба ставља тачку на истрагу велике пороте о његовим пословима.

Међу 180 предмета коjих jе био принуђен да се одрекне jе и Ритон са jеленском главом - античка посуда за пиће из 400. године прије нове ере вриједна 3,5 милиона долара.

Остао jе и без критског ковчежића у ком су се чували посмртни остаци.

Оваj сандук стар 3.000 година купљен jе од познатог криjумчара, каже тужилац.

Када jе државни тужилац Менхетна Саjрус Венс Jуниор саопштио да ће Стаjнхарт морати да преда антиквитете, навео jе да jе он „показао грабљиви апетит да купуjе опљачкане артефакте не бринући о томе да ли jе то легално, ни да ли jе легитимно да их купуjе и продаjе, као ни о огромноj културноj штети коjу jе направио широм свијета".

Предмети су прокриjумчарени из 11 земаља прије него што су завршили на међународном тржишту умјетнина, показала jе истрага тужиоца.

Адвокати Стаjнхарта су саопштили да им jе драго што jе истрага завршена и да ће предмети коjе су „други погрешно узели бити враћени у државе одакле потичу".

Додаjу да би њихов клиjент могао тражити накнаду од продаваца коjи су га обманули кад jе ријеч о поријеклу купљених предмета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:12