Photo by Katherine Chase on Unsplash
21/07/2021 u 10:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милион и по дjеце изгубило родитеља или старатеља због ковида 19

Укупно је број оних који су изгубила очеве пет пута већи од броја оних који су изгубила мајке

Око милион и по дjеце у свијету изгубило је једног родитеља или старатеља у пандемији ковида 19 од марта 2020. до априла ове године, показује нова студија објављена у часопису Лансет, јавља РТС.

Више од милион дјеце изгубило је једног или оба родитеља током првих 14 мјесеци пандемије, а још пола милиона изгубило је старатеља, процењује се у студији.

-На свака два смртна случаја од последица коронавируса широм свијета, једно дијете је суочено са губитком једног родитељ или старатеља. До 30. априла 2021. тај број износи 1,5 милиона. Међутим, подаци нису потпуни за сва мјеста, па тај број може бити само процјена, а вјероватно је већи. Али оно што смо сигурни, повећаваће се како пандемија буде напредовала- наводи докторка Сусан Хилис из америчког Центра за контролу и превенцију болести и једна од ауторки студије.

Нова студија објављена у часопису Лансет показала је да је број дјеце која су изгубила једног или оба родитеља због пандемије посебно висок у односу на број становника Јужноафричке Републике, Мексика, Бразила и Колумбије. 

Укупно је број оних који су изгубила очеве пет пута већи од броја оних који су  изгубила мајке.

Група истраживача коју је предводио Сет Флексмен с лондонског Колеџа Империјал до тог броја је дошао на основу математичких модела помоћу података о наталитету те морталитету од коронавируса.

У студији се наводи и да су дјеца која су изгубила родитеља или старатеља у опасности због дубоких краткорочних и дугорочних нежељених ефеката на њихово здравље, сигурност и добробит, као што су повећање ризика од болести, физичког злостављања, сексуалног насиља и малољетничке трудноће, трудноће током адолесценције.

Истраживачи позивају на хитне мјере како би се тој дјеци пружила правовремена помоћ.

-Резултати истраживања показују да је хитно потребно дати предност тој дјеци и уложити у програме и услуге како би их заштитили и подржали не само у овом периоду већ и у годинама које следе, јер је њима потребна дугорочна помоћ- закључили су истраживачи.

Приjе пандемије, процjењено је да је широм свijета било 140 милиона дjеце без родитеља. Они имаjу  имају веће ризике од менталних здравствених проблема, сиромаштва и физичког, емоционалног и сексуалног насиља. Такође је већа вjероватноћа да ће извршити самоубиство или развити хроничне болести, попут болести срца, дијабетеса, рака или можданог удара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:47