Džamija Al-Aksa / Ambasada Palestina u Crnoj Gori
27/08/2024 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministarstvo Palestine: Ben Gvir poziva na rušenje svete džamije

Ministarstvo vanjskih poslova Države Palestine osuđuje prijetnje koje je najavio izraelski ministar ekstremista Ben Gvir da će izgraditi jevrejsku sinagogu na mjestu blagoslovljene džamije Al-Aksa, te smatra eksplicitnim pozivom na rušenje svete džamije i izgradnju njihovog navodnog hrama na svom mjestu.

Ministarstvo upozorava na opasnosti koje proizilaze iz poziva Ben Gvira kao recepta za detonaciju vjerskog rata u čitavoj regiji, te namjerne sabotaže međunarodnih i regionalnih napora da se zaustavi izraelski rat istrebljenja koji je u toku.

Kako su saopštili, Ministarstvo drži izraelsku vladu u potpunosti i direktno odgovornom za posljedice ovog izraelskog huškanja, koje će izazvati ciklus nasilja koji se ne može kontrolisati.

- Pozivamo na efikasne međunarodne akcije za vršenje pritiska na Izrael, okupacionu silu, da stane na kraj provokativnim praksama, izjavama i akcijama Bena Gvira i drugih izraelaca poput njega, uključujući uvođenje sankcija odvraćanja kolonijalnim setlerima koji praktikuju i promovišu nasilje i zločine protiv palestinskog naroda - saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova Države Palestine.

(UŽIVO) Kirbi: Nastavljaju se pregovori o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 02:02