ilustracija glasanje / foto: srđa boljević
31/07/2024 u 22:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministri G7 o Venecueli: Rezultati izbora da odražavaju volju građana

Ministri spoljnih poslova zemalja G7 poručili su danas u zajedničkom saopštenju da su izvještaji domaćih i međunarodnih posmatrača sa predsjedničkih izbora u Venecueli izazvali ozbiljnu zabrinutost zbog rezultata i načina na koji je sproveden izborni proces, te da je najvažnije da rezultati odražavaju volju građana te zemlje.

- Mi, ministri spoljnih poslova G7 - Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD i visoki predstavnik EU, izražavamo solidarnost sa narodom Venecuele, koji je mirno iskoristio svoje pravo glasa u velikom broju 28. jula kako bi oblikovali budućnost svoje zemlje- navodi se u saopštenju.

Ukazuje se i da su izvještaji nezavisnih domaćih i međunarodnih posmatrača izazvali ozbiljnu zabrinutost zbog objavljenih rezultata predsjedničkih izbora u Venecueli i načina na koji je sproveden izborni proces, posebno u vezi sa nepravilnostima i nedostatkom transparentnosti u konačnom tabeliranju glasova, prenosi Kosovoonlajn.

- Od najveće je važnosti da rezultat odražava volju venecuelanskog naroda- istakli su šefovi diplomatija sedam najrazvijenijih zemalja i EU.

Zato pozivaju sve relevantne predstavnike da u punoj transparentnosti objave detaljne izborne rezultate, a birače u Venecueli mole da odmah podele sve informacije sa opozicijom i nezavisnim posmatračima.

- Kako se proces odvija, pozivamo na maksimalnu uzdržanost u zemlji i na mirno, demokratsko rešenje- dodaju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
VENECUELAIZBORIG7
29. septembar 2024 19:48