Украјина / фото: UNSPLASH
14/03/2022 u 23:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ММФ: Украjинска привреда би могла да падне за 35 посто

Процјене су израчунате посматрањем ратних економиjа у земљама као што су Либан, Ирак и Сириjа

Украjинска привреда би ове године могла да се смањи за више од трећине, уколико се настави рат са Русиjом, саопштио jе Међународни монетарни фонд.

Глобално тијело за кредитирање саопштило jе да се земља већ суочава са падом од 10 одсто због инвазиjе, коjа jе погодила велике градове, уништила аеродроме и изазвала избјегличку кризу, преноси ББЦ.

ММФ jе како подсјећа британски jавни сервис, недавно послао 1,4 милиjарде долара хитних средстава у Украjину, што jе максимално колико jе дозвољено по правилима те финансиjске институциjе. Наводе да ће, ипак, бити потребно jош милиjарди.

Страшне економске прогнозе за Украjину укључене су у извештаj припремљен прије него што jе хитан заjам одобрен прошле недеље. Процјене су израчунате посматрањем ратних економиjа у земљама као што су Либан, Ирак и Сириjа.

- С обзиром на то да jе рат у току, ситуациjа jе и даље изузетно флуидна, а свака прогноза jе у овоj фази подложна огромноj неизвјесности - наводи се у извештаjу, предвиђаjући да би привреда могла да падне за између 25 и 35 одсто.

Наведено jе и да би процјене у извештаjу требало узети "као минимум".

ББЦ подсећа да jе Украjина 2014. и 2015. такође претрпјела економски шок, с падом производње за 6,6%, а затим 10% након руске анексиjе Крима.

Али украjинска привреда, коjа jе у великоj мјери зависна од извоза, порасла jе за 3% прошле године, подстакнута рекордном жетвом житарица. Очекивало се да ће производња порасти за jош 3,6% у 2022.

Сада ММФ наводи да се очекуjе дубока рецесиjа и велики трошкови реконструкциjе након хуманитарне кризе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:16